Новини
Банките в Еврозоната облекчават кредитните стандарти за бизнеса
24.10.2018

През третото тримесечие на годината банките в Еврозоната облекчиха вътрешните си критерии за одобрение на заемите за бизнеса, като нетното отслабване на стандартите беше по-силно от очакваното от самите банки, показват резултати от последно проучване на Европейската централна банка, цитирано от „Уолстрийт джърнъл“.

 

В октомврийското проучването за банковото кредитиране ЕЦБ посочи, че кредитните стандарти за бизнес заемите бяха облекчени във всички най-големи икономики от еврозоната, с изключение на Франция, където те останаха непроменени спрямо предходното тримесечие.

 

Трябва да се има предвид, че икономиката на Еврозоната е силно зависима от достъпа до финансиране, като анализатори и икономисти наблюдават банковите данни, за да оценят, наред с други неща, тенденциите в корпоративните и инвестициите в жилищния пазар, предаде БНР. Гледайки напред, участвалите в проучването 147 банки очакват кредитните стандарти за бизнес заемите да останат „в общи линии непроменени“ и през четвъртото тримесечие.

Освен това банките от Еврозоната намалиха, макар и по-слабо, стандартите си за отпускане на жилищни кредити през третото тримесечие, очаквайки по-нататъшно нетно облекчаване на стандартите за жилищни кредити през четвъртото тримесечие.

 

Разхлабването на кредитните стандарти през третото тримесечие беше съпроводено с повишаване на търсенето на кредити от страна на компаниите и домакинствата, тенденция, която би трябвало да повиши инвестициите и потреблението в еврозоната.

 

Централните банкери от ЕЦБ вероятно ще вземат предвид октомврийското проучване за банковото кредитиране, когато те обсъждат паричната и лихвена политика на следващото редовно заседание, което ще се проведе в четвъртък (25-и октомври). Участниците на финансовите пазари очакват ЕЦБ да потвърди плана си за прекратяване през декември на програмата за изкупуване на облигации, известна като „количествени улеснения“ и отново да повтори, че лихвените ставки ще останат на сегашните си рекордно ниски нива „поне до края на лятото на 2019 година“.

 

Източник: manager.bg

Снимков материал: Shutterstock