Новини
bTV: Бащи вкъщи, шефове на работа: Новото поколение в опит да завладее семейния бизнес
14.08.2023

Съвместно с bTV Бизнес новините реализирахме репортажа за семейните мебелни фирми у нас.

Разказваме ви историята на мебелната компания „Валиян“, в която второто поколение заема все по-стабилни позиции (ЧАСТ 1)

В България повечето семейни компании са създадени през 90-те години. Те вече се управляват активни от второ поколение собственици, чиято възраст е близка до тази на бизнесите. По данни на НСИ към края на 2021 г. фирмите, които се определят като семеен бизнес са близо 96 000.

Компанията, в която отиваме днес е успешен пример за семеен бизнес, който започва от малка работилничка за мебели през 1997 г. и няколко поръчки на мебели за най-популярните клубове и хотели у нас.

Две години по-късно към начинанието им се присъединяват и техните съпруги Нина и Емилия. С идването на женската сила в екипа започва и производството на мека мебел.

Двете семейства имат общо 6 деца и от малки всички те работят във фирмата през летните ваканции, а днес една част от тях изпълняват отговорни позиции в компанията на родителите си и както казва Янкул с усмивка: „Почти са я завзели“.

„Частично започнахме като хоби. Преди това имахме две заведения и магазин за хранителни стоки и ползвахме услуги на мебелисти и бяхме потресени от некадърността на изпълнението. Трябваше ни щанд за плод и зеленчук за хранителния магазин и решихме сами да си сковем щанд за плод и зеленчук. Така че това беше първата мебел, която направихме сами“, казва Янкул Янков за началото на бизнеса с мебели.

После двамата печелят поръчка за барове на заведения на техни приятели. Оказва се, че нещата им се получават много добре. „И двамата работехме от сутрин до вечер по 12-14 часа на ден. Сами си купувахме материалите. Янкул се научи за 2 седмици на „аутокат“, което е страшно сложна програма. Едвам събрахме 100 долара да купим компютър, който загрявахме на парното, защото не работеше на студено“, казва Валентин за трудностите в началото.

Материалът може да изгледате в сайта на businessnovinite.bg