Новини
Безплатно висше образование за студентите, които останат да работят в България
12.03.2018

Безплатно висше образование за студентите, които останат да работят в България след завършване на следването си. Това предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал. Според Васил Велев държавните вузове получават бюджетна субсидия, срещу която не излиза очакван краен продукт.

 

 

"Не университетът, а студентът да получава тази субсидия под формата на кредит, който след завършването няма да връща, ако остане да работи в страната. Ако обаче дипломиралият се студент замине за чужбина, ще трябва да връща този кредит, защото обществото е инвестирало в него. Няма да има връщане на кредита и ако младият човек, завършил висшето си образование, не може да открие свободно работно място в страната", обясни Велев пред БНР.

 

 

"За дефицитните специалности работодателите предлагат и паралелно въвеждане на стипендии. Бизнесът би се включил в този процес, но трябва да има и на кого да се предложат стипендии. Пример за това с липсата на кадри в машиностроенето, където бизнесът е готов да инвестира в студенти, но просто няма такива. Имаме свръхпроизводство на юристи, икономисти и на кадри за държавната администрация, което е разхищение на обществен ресурс", смятат работодателите.

 

 

Източник: в. Банкерь

Снимка: www.mladite.info