Новини
Бизнесът праща съвети към правителството за бюджет 2019
11.10.2018

За балансиран бюджет 2019 настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Работодателите препоръчват на правителството да се стреми към намаляване на нивото на държавния дълг.

 

При икономически растеж трябва да се извършват реформи и да се увеличават резервите, а не да се формират бюджетни дефицити. Планирането на бюджетните приходи трябва да бъде правено реалистично, след оценка на всички фактори, които биха повлияли на размера им.

 

Това са част от препоръките, одобрени от Националния съвет на АИКБ, които ще бъдат изпратени до правителството преди подготовката на държавния бюджет за следващата година.

 

На заседанието бяха обсъдени и предложенията на Министерството на здравеопазването за промени в здравноосигурителния модел. Работата по изготвяне на цялостна позиция на АИКБ по въпроса ще продължи.

 

От АИКБ препоръчват с бюджета да се осигури финансирането на политики за подобряване на бизнес средата и ускоряване на икономическия растеж на България.

 

Така да бъде направен, че да осигури инструменти за ускоряване на реформите в сферата на пазара на труда, образованието, енергетиката, съдебната система, здравеопазването, сигурността и пенсионното осигуряване, искат работодателите.

 

Те настояват за балансиран бюджет и препоръчват на правителството да се стреми към намаляване на нивото на държавния дълг. При икономически растеж да се извършват реформи и да се увеличават резервите, а не да се формират бюджетни дефицити, съветват от бизнеса.

 

ПРОТОКОЛ от Заседанието на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България на 5 октомври 2018г.

 

Източник: news.bg, АИКБ