Новини
Бизнесът прогнозира ръст на икономиката от 4.2%
27.07.2018

Българската икономика може да отчете 4.2% икономически ръст, ако се решат проблемите с липсата на работна ръка. Това каза председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал на България Васил Венев по време на семинар относно политиката за сближаване на ЕС в София.

В първото тримесечие на годината отбелязаният ръст е 3,5%. В сравнение с останалите средноевропейски държави, България се развива с 50% по-бързо. „България изпълнява устойчиво всички критерии за влизането й в Еврозоната, което би я укрепило, а не отслабило”, каза още Велев.

Остават 30 дни до края на българското председателство. Трите теми, които се разглеждат, са свързани със сигурността, дигитализацията и положението в Западните Балкани. Освен икономиката, Европейският съвет ще обсъди и новата кохезионна политика, предложена на 29 май и предизвикала неодобрението на много страни. Председателят на Комитета за регионално развитие Искра Михайлова коментира промените в бюджетът по политиката за сближаване в размер на 373 млрд. евро. Към момента се предвиждат намаление с 30 млрд. евро на средствата за Централна и Източна Европа и увеличение на парите за Южна Европа. Испания, Гърция и Италия ще получат повече средства за сметка на Унгария, Полша и Чехия.

 

За България също се предвижда ръст, който ще е в размер на 8%.

 

Източник: Монитор

Снимков материал: Икономист