Новини
БКДМП бе част от журито в Националното състезание „Мебели, стилни мебели и дърворезба“ в Тетевен
19.04.2024

Представителят на УС на БКДМП Слави Славов и изпълнителният директор на БКДМП Даниела Петрова се включи в Националното състезание „Мебели, стилни мебели и дърворезба“, което се проведе от 17 до 19 април в Тетевен. Двамата бяха част от журито, което оцени представянето на отборите от 10 професионални гимназии от страната. Камарата от години работи активно с професионалните гимназии в страната, като участва активно в различни инициативи, програми и дейности, свързани с развитие на дуалното образование. Домакин на събитието бе Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Сава Младенов” в Тетевен.

Всяко от училищата, които участваха, се представиха с изделия в 3 категории: мебели за обзавеждане;  стилна мебел и дърворезба. Тричленно жури (доц. Павлин Вичев, Лесотехнически университет, Слави Славов, член на УС на БКДМП, Даниела Петрова, изпълнителен директор БКДМП) оцени изделията, които всеки отбор презентира. Силно впечатление направи доброто представяне на всички участници, голямата им мотивация и високото качество на изработените от тях мебели.

Във финалното общо класиране първото място спечели отборът на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково, второто място отиде при Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен, а третото бе присъдено на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ в Русе.

В категория „Дърворезба“ челните места заеха учениците от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна (I място), Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ в Пловдив (II място), Професионалната гимназия по дървообработване „Иван Вазов“ във Велинград (III място).

В категория „Стилни мебели“ първо място зае отборът на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ от Хасково, второто отиде при Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ в Русе, а на трето място бе класиран екипът на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол.

В категория „Мебели“ призът за първото място бе присъден на учениците от Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен, второто на младежите от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Академик Ангел Балевски“ в Троян, а третото бе дадено на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“.