Новини
БКДМП се срещна с временната комисия към парламента за разглеждане на недостига и високите цени на дървата за огрев
01.12.2022

БКДМП участва в среща на временната комисия към парламента за разглеждане на недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022/23 г. Изпълнителният директор на Камарата Даниела Петрова-Устамитева се включи в дискусията за изготвяне на предложения за справяне с проблема.

По време на срещата бе изслушан заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов, представители на НСОРБ, НСККРБ, Асоциация на българските ползватели на дървесина.

Даниела Петрова-Устамитева изрази позицията на БКДМП относно недостига на дървесина и трудностите, които изпитват фирмите от сектор дървообработване.

Тя обясни, че двата сектора осигуряват 3% от БВП и дават препитание на 55 000 души.  „Заради липсата на дървесина обаче само за 2 месеца близо 4 000 души от сектора са останали без работа.  Няма бизнес, който да иска да унищожи ресурса си. Ние нямаме за цел изсичане на горите, а искаме тяхното правилно управление и стопанисване. Ако проблемите с липсата на дървесина продължат, много предприятия ще затворят.  Ще оставим цели региони от малките, слабо населени и планински места без препитание. Ако производството на български мебели спре, рискуваме пазарът да бъде залят от продукция от трети страни, която е с неясно качество и неотговаряща на изискванията на ЕС“, заяви още изпълнителният директор на БКДМП.