Новини
БКДМП събра компаниите от сектори дървообработване и мебелно производство на Годишната конференция на 25 ноември в Боровец
28.11.2022

Годишната конференция на БКДМП, която се проведе на 25 ноември в хотел Рила в курорта Боровец, традиционно събра над 250 души от различни компании от сектори дървообработване и мебелно производство. Конференцията откри председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков, в официалната част се включиха още заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов, заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, изпълнителният директор на Изпълнителна Агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на УС на БСК Добри Митрев, изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов, ректорът на ЛТУ-член-кореспондент проф. Иван Илиев, председателят на Европейската конфедерацията на мебелната промишленост (EFIC) Еди Снайдеро, председателят на фондация За модерно образование Петя Евтимова. Президентът Румен Радев също изпрати поздравление по повод Годишната конференция и 30-годишния юбилей на Камарата.

В рамките на събитието, което е най-голямото за двата бранша, бяха раздадени  призове за най-бързо развиващо се малко предприятие, като номирани бяха Касто Чеарс ООД, Пъчков ООД и Фелдер Груп България ЕООД. Първото място отиде при Пъчков ООД. В категория най-бързо развиващо се средно предприятие номинирани бяха Интериор – И ООД, Йаф България ЕООД и Евромар Ком ООД.  Първото място спечели ЙАФ България ЕООД.  В категория най-бързо развиващо се голямо предприятие номинирани бяха Кроношпан България ЕООД, Мебел-Стил ООД и Паралел ЕАД. Първото място завоюва Кроношпан България ЕООД.

За износител на годината в сектор мебелно производство номинирани бяха Ирим ЕООД, Мебел-Стил ООД, Средна Гора АД. Първото място спечели Ирим ЕООД. За износител в сектор дървообработване номинирани бяха Гораинвест АД, Кастамону България АД и Кроношпан България ЕООД. Първото място бе завоювано от Кроношпан България ЕООД.

Присъдени бяха също отличия за особени заслуги за развитието на бранша на Александър Палешутски от Средна гора АД, Илко Илиев от Мебел-Стил ООД, а за принос в организирането на научно-практическа конференция – приз получи Христо Йовчевски от Рико Стил ООД. ТЕД БЕД спечели награда в категория Инвеститор в младежта. За заслуги в развитието на професионалното образование бе отличена фирма Интериор-И ООД.

По повод 30 г. юбилей на Камарата, която е една от най-старите и големи браншови организации, бяха раздадени и почетни призове на председателите, които са управлявали БКДМП през годините: Калин Симеонов, Стоян Стоянов и Галин Господинов, а също и на изпълнителните директори: Геновева Христова, Стефан Ганев, Елица Виденова и Росица Пешева.

Според изнесените данни от проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП, производството на мебели за 2021 г. у нас възлиза на 600 млн. долара, като за сравнение през 2012  г. е било 397 млн. долара. По този показател страната ни се нарежда на 55 място в света. Над 85% от продукцията ни отива за износ заради доброто съотношение между качество и цена. По износ на мебели страната ни заема 38 място в света за 2021 г. Българска продукция се изнася основно за Румъния, Гърция, Франция, Германия, Чехия, Дания, Нидерландия и др. По потребление на мебели заемаме 66 място в света за 2021 г. с близо 420 млн. долара. Основно мебели у нас за периода 2021 г. са се внасяли от Китай, Полша, Турция, Германия, Италия, Румъния, Украйна и др. Според актуалната статистика на БКДМП в последните няколко години Европа се задържа на второ място с 23% от световната продукция. В топ 5 на производителите на Стария континент влизат страни като: Италия, Германия, Полша, Великобритания и Франция. Производството на мебели в света за 2021 г. се равнява на 513 млрд. долара, което е с 16,8% ръст спрямо 2020 г., когато е било 439 млрд. долара. Сред най-големите производители в световен мащаб са: Китай, САЩ, Германия, Италия, Виетнам, Индия, Полша и др.

В конферентната част австрийският дизайнер Кристиан Крьопфел изнесе лекция на тема „Мебели с въглероден неутрален отпечатък“.  Интериорният дизайнер Мелтем Караоглу сподели с участниците ценен опит как се произвеждат мебелите по поръчка от висок клас и  на какви изисквания трябва да отговарят, за да отговорят на нуждите на клиентите за удоство, лукс и естетика. Обсъдени бяха също и  актуални и полезни теми за двата браша: задържане и привличане на кадри (Manpower България), грижа за здравето и подобряване на условия на труд в компаниите (Служба по трудова медицина Ready EHSSP),  алтернативните разплащателни методи и увеличаване на продажбите (tbi bank), връзката между медии и бизнес (Дарик Радио).

В конферентната част на 26 ноември беше представена новата онлайн платформа timber-b2b.bg от Славей Щерев, имаше и обучение от UV consult на тема финансови модели и възможности за повишаване на печалбата.

 

Основните партньори на Годишната конференция на БКДМП бяха: Ready EHSsp, tbi bank, ВИА ЛОГИСТИК, Електросаунд, timber-B2B.bg, а медийни партньори съответно:   сп. DMT и сп. „Мениджър“.