Новини
БКДМП участва в дискусия в ЛТУ за правилното управление на горите
27.04.2023

БКДМП се включи в дискусия, организирана от Лесотехнически университет-София и факултет „Горско стопанство“. Срещата бе посветена на теми, свързани с правилното и целесъобразно управление на горите и необходимостта от промяна на нормативните разпоредби.

„Най-важната според нас цел е реализирането на национална инвентаризация на горите, която да установи с какъв запас разполагаме. Ако горите се управляват и развиват устойчиво, бизнесът също ще е устойчив. Призоваваме държавата и политическите формации да проявят нужната воля, да бъде отделени и необходимите средства, за да се даде старт на тази инвентаризация“, заяви председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков, който е и ръководител катедра „Интериор и дизайн за мебели“ в ЛТУ.

„Бизнесът пряко зависи от настоящата ситуация, в която липсата на дървесина затрудява фирмите. Тази несигурност пречи на бизнеса да инвестира. Мебелните компании са изправени буквално до стената, за съжаление много от тях ще бъдат принудени да фалират. Време е за действия, защото губим ценно време, в което секторът се опитва да се справи сам, вместо да получи адекватно съдействие държавата“,  каза изпълнителният директор на БКДМП Даниела Петрова.

Дискусията откри ректорът на ЛТУ проф. Иван Илиев и деканът на факултет „Горско стопанство“ доц. д-р Мариус Димитров. На срещата присъстваха още Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ, експерти от ИАГ, ръководители на катедри и преподаватели от ЛТУ.