Новини
БКДМП участва в Международната научно-техническа конференция, организирана от Лесотехнически университет
04.10.2022

БКДМП се включи в „Международната научно-техническа конференция ИНОВАЦИИ В ГОРСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ИНЖЕНЕРНИЯ ДИЗАЙН“, която се организира от Лесотехническия университет-София на 3-5 октомври в хотел Рила, Боровец. За поредна година подкрепяме този изключително важен форум, за да покажем, че бизнесът и образованието могат да са прекрасни и ефективни партньори.

Конференцията откри ректорът на ЛТУ проф. Иван Илиев, в първия ден от научната програма се включиха д-р Надир Йълдъръм, изпълнителен директор за стратегическо планиране и партньорства в Университет Хамад бин Халифа (HBKU) Образователен град, Доха, Катар и проф. Йержи Смардзевски от Университет по естествени науки, Познан, Полша. Председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков изнесе презентация за основните тенденции, възможности и предизвикателства пред мебелната промишленост в България след Ковид пандемия. Той акцентира върху експортната ориентираност на сектора и основните пазари, за които българските компании произвеждат мебели. „За да имаш водещи позиции на пазара в нашата индустрия, трябва да предлагаш уникална продукция и да си иновативен“, заяви проф. Живков.

За връзката между бизнеса и образованието говори изпълнителният директор на БКДМП Даниела Петрова. Тя отбеляза, че Камарата е пионер в дуалното обучение и е активен партньор на професионалните гимназии и университетите. БКДМП се стреми да мотивира младите хора да стартират кариера в сектора, като им представя новостите в производството, организира посещения в мебелни и дървообработващи компании, а също и международни изложения. „Мебелният сектор е от изключително значение за българската икономика, тъй като подсигурява 3% от брутния вътрешен продукти и осигурява препитание за 55 000 души“, коментира още Даниела Петрова.