Новини
БКДМП участва в събрание на Европейската конфедерация на мебелната индустрия в Аликанте
05.07.2023

Председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков участва в Общото събрание на  Европейската конфедерация на мебелната индустрия (EFIC), която се проведе на 27-28 юни в Аликанте, Испания. Домакин на срещата бе Офисът за интелектуална собственост на европейския съюз (EUIPO). Двете организации си сътрудничат от 2021 г. през мрежата на EUIPO Ideas Powered for Business, за да образоват хората относно начините, по които да защитят правата върху дизайна и интелектуална собственост.

По време на събранието представителите на EUIPO информираха за инициативи за защита на правата върху интелектуалната собственост, насочени към европейски малки и средни предприятия, национални асоциации, представляващи МСП, конкретно Фонд МСП 2023, както и възможности за сътрудничество с цел запознаване на по-широк кръг хора с подобни инструменти. Участници споделиха своя опит със системите за защита и обсъдиха какво би могло да се подобри в бъдеще. Присъстващите се обединиха върху предложението, че трябва да се даде повече сигурност на европейските МСП, за да се защити конкурентоспособността им, която е пряко свързана с правата върху интелектуалната собственост.

Участниците в срещата обмениха информация за ситуацията на мебелните пазари в различни страни и ключовите фактори, които влияят на индустрията като например инфлацията и свиването на строителния сектор. В контекста на лобиране и създаване на коалиции, кръговата икономика и ключови инициативи като например регламента за екодизайн на устойчиви продукти (ESPR) бяха обсъдени с приоритет в дневния ред, тъй като  се очаква, че имат значителното въздействие върху индустрията, новите продукти и бизнес модели. Сред основните теми на дискусията бяха и бъдещите инвестиционни нужди и европейски проекти.