Новини
Близо половината от българите предпочитат родните мебели
30.11.2023

44% от българите предпочитат мебели, произведени в България. Информацията беше изнесена  по време на Годишната конференция на БКДМП, която се проведе на 24-25 ноември в Боровец. Данните бяха обявени за пръв път и са от национално проучване за потреблението на мебели, проведено от агенция „Тренд“.

Според участниците в анкетата водещи фактори за избора на продукцията, произведена у нас, са гаранцията за качество, по-приемливата цена и подкрепата на родния бизнес. Според данните около 1/3 (32%) от респондентите не отдават конкретни предпочитания към страната на производството. Жителите на малките градове и селата по-често споделят, че предпочитат българска продукция, докато тези в столицата посочват на първо място, че приемливи за тях са и трите вида производство (България, Европа и страни извън ЕС). Около 32% от българите избират мебели както от България, така също от Европа и от страни извън ЕС.

Само 4% от българите купуват мебели често – веднъж или няколко пъти в годината. Близо една пета (19%) осъществяват такава покупка веднъж на няколко години, като най-често това са хора в активна възраст между 30 и 60 г., вишистите, хората с доход на домакинството над 2000 лв. и живеещите в столицата. Близо 4 от 10 души са посочили, че не купуват мебели.  Делът е по-висок от средния сред най-младите (под 30 г.) и най-възрастните (над 70 г.), хората с основно и по-ниско образование, тези с месечен доход на домакинството до 1000 лв., както и живеещите в малките градове и селата.

Водещият фактор при покупката на мебели за българите се оказва цената. Тя се нарежда на първо място без значение от възрастта или месечения доход на участниците в анкетата. Приблизително сходно по значение е и качеството на изработката, следвано от дизайна и вида на материалите. Критерии с по-периферно значение са продуктите да отговарят на европейските стандарти и да са изработени по екологичните изисквания.

Произходът и материалите имат основно значение за близо 1/3 от участниците (31%)  в анкетата, които са и най-взискателни при избора си. Това са по-често хора между 30 и 50 годишна възраст, притежаващи висше образование и с доход на домакинството над 2000 лв. Около 21% се съгласяват, че произходът и материалите са важни, но признават, че невинаги се съобразяват с това при покупка. Близо една четвърт (24%) споделят, че единственото, с което се съобразяват, е цената и външният вид на мебелите.

Данните на проучването сочат, че най-често сменяните мебели са леглата и матраците – половината от хората, които купуват мебели, са дали този отговор. Една трета посочват, че най-често сменят столовете, малко над една четвърт (26%) – диваните и креслата.

Според данните на проучването най-предпочитаният начин за покупка на мебели все още си остава на място в магазин или шоурум. Онлайн търговията в сектора все още е недостатъчно разпространена, само  5% от купуващите мебели предпочитат този метод. Въпреки това онлайн сайтовете и каталозите имат своята значима роля, тъй като 34% от хората ги използват, за да се ориентират за марки, цени и качество, преди да посетят физически магазин. Онлайн разглеждането и пазаруването са по-популярни сред хората до 50-годишна възраст, висшистите и жителите на столицата. Около 14% от анкетираните използват традиционния метод на консултиране с приятели и роднини относно техния опит с определени мебели. Методът е популярен сред жителите на селата.

Пълният доклад с проучването можете да откриете на експортния портал на Камарата тук.