Новини
Близо 300 души събра Годишната конференция на БКДМП
27.11.2023

Около 300 души от двата сектора дървообработване и мебелна промишленост се събраха на Годишната конференция на БКДМП, която се проведе на 24-25 ноември в Боровец. В първия ден събитието откри председателят на БКДМП проф. д-р Васил Живков. В официалната част се включиха още заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов, изпълнителният директор на Изпълнителна Агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на УС на БСК Добри Митрев, деканът на факултет „Горска промишленост“ в ЛТУ-София проф. Живко Гочев, заместник-кметът на Самоков Люба Кленова, Ивелин Желязков, директор тристранно сътрудничество в АИКБ и др.

По време на конференцията на БКДМП традиционно бяха раздадени и отличия.  Деканът на факултет „Горска промишленост“ в ЛТУ проф. Живков Гочев раздаде грамотите на номинираните в  категория  „Най-бързо развиващото се микро предприятие“ на Натанаил ЕООД, Марк Декор ЕООД, Палети България ООД. Първата награда отиде при Марк Декор. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев връчи номинациите за „Най-бързо развиващо се малко предприятие“ на АД Алексиеви ЕООД, Акадо ЕООД, Фореста мебел ЕООД. Отличието бе присъдено на Фореста мебел ЕООД.  В категория „Най-бързо развиващо се средно предприятие“ номинации бяха за Рико Стил ООД, Тедива ООД, Тръбна мебел ООД. Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова даде приза на Христо Йовчевски, управител на Рико Стил. Председателя на УС на БСК Добри Митрев връчи номинациите за „Най-бързо развиващо се голямо предприятие“ на: Ролпласт ЕООД, Господинови строймаркет ООД, Мебели Виденов ЕООД. Първото място бе присъдено на Мебели Виденов.

За износител на годината в сектор мебелно производство номинации получиха ИМС-Форинвест ООД, Мебелор ООД,  М2 Пром АД.  Управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов обяви първото място и даде статуетка на Николай Скачков, търговски директор на Мебелор. В категория износител в сектор дървообработване номинирани бяха Кастамону АД, Гораинвест АД, Кроношпан България ЕООД. Заместник-министърът на земеделието инж. Мирослав Маринов обяви първото място и връчи статуетка и грамота на управителя на Кроношпан България инж. Николай Банков. Тази година Камарата присъди и специални награди за лоялни фирми, които членуват без прекъсване в организацията от над 13 години и я подкрепят повече през годините  неотлъчно .

Проф. д-р Васил Живков представи глобалните тенденции, според които производството на мебели (без матраци и подматрачни рамки) в света за 2022 се равнява на 492 млрд. US$, което е с 4% спад спрямо 2021г., когато е било 513 млрд. US$. Той изнесе и данни за производството на мебели за 2022 г.: в световен мащаб, по региони и специално за Европа. Проф. Живков разясни също и тенденциите в световното потребление за мебели, което за 2022 г. се равнява на 471 млрд. US$ (данните ще представим в следваща новина).

За пръв път в рамките на най-големия за 2-та сектора форум бяха обявени и данните от национално социологическо проучване за потреблението на мебели у нас. Евелина Славкова, съосновател на агенция „Тренд“, обясни, че изследването е поръчано специално от Камарата. Проведено е през октомври 2023 г. с над 1000 души (данните ще оповестим в следваща новина).

В рамките на събитието се проведе и дискусия “Кръгова икономика и устойчиво развитие в мебелната промишленост“ с участието на представители на Кроношпан България, Българска стопанска камара, Българска асоциация кръгов текстил и denkstatt. Обсъдени бяха възможностите за устойчиво развитие на сектора и управлението на отпадъци от мебелната промишленост, възможностите за рециклиране и др.

По темата за енергийния мениджмънт, който може да се прилага ефективно от компаниите, така че подобри ефективността и да намали разходите, презентация изнесе Мариан Тодоров от  Schneider Electric България.

В събитието участва също и продуцентът Андрей Арнаудов, който представи възможностите за живот и работа в България, които платформата Bulgaria Wants You дава.

Българският дизайнер Светослав Тодоров от студио Mode, нocитeл нa peдицa oтличия – двa пъти RВDА 2013/14 и 2015/16, двa пъти Аrсhіtіzеr, Hю Йopĸ 2014/2015 и двoйнa нaгpaдa пpeз 2018 г., FRАМЕ – Aмcтepдaм 2018, и дp., говори за връзката между дизайна на мебелите и производството им.

Партньори на конференцията бяха Schneider Electric, Кроношпан България, Порше Интер Ауто БГ, Кастамону България, Blum, Рико Стил, Троя Стил Пласт, Ламина, Гораинвест.

*Снимки от събитието: Лилия Йотова