Новини
БНР: Светли и топли пространства с подчертани детайли са тайната на модерното обзавеждане
30.04.2024

Съчетанието на елементи в жилищното обзавеждане е умение като всяко друго – да разкажеш история, да композираш музика, да създадеш дизайн на списание или да направиш театрално представление.

През 2024 година мебелите в нашия дом са именно тези детайли, които подчертават интериора, те са сияйното бижу в обзавеждането. Цветовете са ярки, подчертани или светли и привличат вниманието.

Актуалните форми тази година са заоблените и меките форми, каза за „Закуска на тревата“ Зорница Стойчева – архитект и интериорен дизайнер, собственик на архитектурно студио.

Правите линии, строгите форми вече не са доминиращи в интериора.

„Ако се чудите в какъв цвят да боядисате дневната, защо не се доверите на цвета на годината? Всяка година Институт за цветове на Пантон избира един нюанс от над 20 000 – той е Peach Fuzz в нюансите на кайсия и праскова.

Прасковеният мъх е кадифен нежен тон между розово и оранжево с дух, който обогатява ума, тялото и душата. Изборът на този нюанс има за цел да хармонизира и генерира усещане за мир, което идва отвътре.

Изкуственият интелект навлиза все повече в домовете на съвременните български домакинства.

Създаването на умен дом обаче е добре да се планира преди се пристъпите към изпълнението на интериорния проект.

Освен технологиите, друг основен елемент, който е част от съвременните интериорни проекти е екологичният и устойчив дизайн. Естествените материали създават атмосфера близка до природата и оставят по-малко неблагоприятно въздействие върху околната среда. Избират се материали като като дърво, корк и камък при облицовките, варови бои, глинени мазилки и декоративни мазилки на пясъчна основа.

Според Десислава Данева – търговски директор на българска компания за производство на мебели, все още българинът не е отворен към това да рециклира или обнови старите си мебели.

Друго триумфално завръщане се наблюдава и при 3-Д лампериите. Това са релефни плоскости, които се използват при облицовка на стени.

Това, което се търси почти на всички пазари при диваните в частност е те да бъдат многофункционални. От една страна диванът да бъде бижуто в дома – да е в цвят, който наистина ви харесва, но и в същото време да е функционален и съобразен с навиците и потребностите на ползвателите си.

Проблемите, свързани с работната ръка и качественото изпълнение както на мебелите, така и на цялостните интериорни решения се споделят и от интериорните дизайнери. В последно време клиентите желаят да получат цялостна услуга от идейният проект до изпълнението на интериора до ключ.

Още по темата може да чуете в интервюто на БНР.