Новини
БНТ: Кога ще бъдат решени проблемите на дървообработващата и мебелната индустрия?
17.06.2024

БКДМП организира посещение на журналисти в 3 русенски фирми. Камарата заедно с представители на 8 национални медии гостува на „Гораинвест“, „Ирим“ и „Ергодизайн“ на 13 и 14 юни 2024 г. по тяхна покана.Посещението е част от кампанията „Мебелите на България – традиции и иновации“, която има за цел да популяризира двата бранша и качественото българско производство на нашите фирми. Материалът на БНТ е реализиран по време на медийния тур в Русе.

Сивият сектор, недостигът на суровини и липсата на работна ръка са основните проблеми, с които в момента се сблъсква дървообработващата и мебелна промишленост у нас. Секторът генерира над 3% от брутния вътрешен продукт на страната, но ако не се вземат мерки срещу нелоялната конкуренция много от фирмите, които работят на светло, са заплашени от фалит, предупреждават от бранша.

Мебелни производители без регистрирани фирми, без цехове и машини от години работят на черно у нас, без да плащат данъци, казва Слави Славов, който е собственик на предприятие за мека и корпусна мебел в Русе.

„Кантират му, режат му, идва във вас с ръчните инструменти, пробива, прави, струва, няма касова бележка, няма осигуровка и нямаме битка с този сивия сектор“, мисли Слави Славов – собственик на мебелна фирма.

Затова мебелният бранш настоява за по-адекватни мерки от страна на държавата.

„Трябва да се вземе пример от Германия. Там нямаш право да си електротехник или мебелист без да си лицензиран“, смята Славов.

4000 са мебелните компании у нас,но недостигът на дървесина спъва производството. Трета година браншовата камара се бори с неустойчивото управление на горските територии.

„Стигнахме до абсурдни ситуации да се внася дървесина от Австрия. Няма нищо страшно гората да се използва. Тя има социална, икономическа и рекреативна функция. Тя трябва да се поддържа, естествено сечите са част от това поддържане“, обясни Даниела Петрова – изп. директор на браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Все по-малко са и желаещите да работят в мебелните цехове.

Заплатата не пада под две хиляди лева. Не заплащането е проблем. Всички предпочитат да работят нещо леко – инфлуенсъри, клипчета такива неща“, каза Николай Иванов – управител на мебелна фирма.

„Все още го има митът, че ние сме в мръсните цехове, където се работи с трион. Масова хората не са запознати колко е автоматизиран и роботизиран нашият бранш“, обобщи Симона Славова.

Модерните машини в това предприятие през последните години са заменили 50 работници, а производителността се е увеличила с 40%. В компанията на Николай Иванов обаче ще разчитат на работници от Непал и Бангладеш, за да успеят с поръчките, които са предимно за Румъния и Гърция. Първите чуждестранни мебелисти ще пристигнат през август.

Репортажът може да изгледате тук.