Новини
Бум на строителни и дървени материали се отчита в износа за Малта
26.02.2018

 

Възможностите за развитие на икономическите отношения са предимно в търговската област с акцент върху вноса на български лекарства,  хранителни продукти, минерална вода, строителни и дървени материали, предвид строителния бум в Малта. Това обяви изпълнителният директор на ИАНМСП – г-жа Мариета Захариева, по време на бизнес форум “България-Малта” с двустранни бизнес срещи в Националната галерия. Страната ни изнася голяма част от потребителските стоки, които са необходими, както за местното население, така и за близо 2 млн. туристи, посещаващи Малта в рамките на една календарна година.

 

 

Малта заявява категоричен интерес към България с оглед на възможностите за съвместен износ към страните от бившия СССР.

 

 

Малтийската инвестиция е на обща стойност 418 млн. лева и разкрива 28 нови работни места в общините Свиленград,  Харманли и Тополовград.

 

 

Бизнес форумът и двустранните срещи се организираха в рамките на посещението на президента на Малта г-жа Мари-Луиз Колейро Прека, която е у нас по покана на президента на Република България г-н Румен Радев. На него участие взеха над 150 представители на деловите среди на България и над 40 фирми от Малта от водещи икономически сектори – информационни и комуникационни технологии; строителство; авиация; логистика и транспорт; фармация; недвижими имоти;  горива; туризъм и др., както и търговски, инвестиционни и бизнес агенции и камари.

 

 

В рамките на мероприятието се подписа Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на МСП и тяхната агенция Trade Malta.

 

 

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

 

 

Източник: ИАНМСП