Новини
Българите все повече вярват в икономиката
27.05.2015

През април 2015 г. доверието на потребителите в българската икономика се покачва с 2.6 пункта спрямо равнището си от януари, като при населението в градовете увеличението е 1.8 пункта, а при населението в селата – 3.9 пункта.

 

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко песимистични, сочат данните на НСИ.

 

По-малко негативни в сравнение с януари са и оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на домакинствата.

 

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни. Същевременно обаче инфлационните очаквания са слаби.

 

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения за стабилизиране на пазара на труда.

 

През април по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване и все повече българи имат позитивна нагласа за покупки на стоки с дълготрайна употреба и ремонти.

 
 

 

Източник: DarikFinance.bg

 

Тагове: потребители, пазар, инфлация