Новини
Връщане на сумите за образование от неработещите в България
08.10.2018

Според изпълнителния директор на АИКБ невъзвръщаемата загуба за България за последните 30 години е 25 милиарда лева, инвестирана в обучението на студенти държавна поръчка, които после са заминали да работят в чужбина.

 

 

Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си определено време в родината си, а ако не желаят – да връщат сумата, инвестирана в обучението им или поне част от нея, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщава БТА.

 

 

Иванов уточнява, че в организацията са изчислили колко е загубила страната ни през последните  близо 30 години от това, че обучени младежи – завършили университет или средно специално училище са я напуснали веднага след дипломирането си.

 

 

Сумата възлизала на близо 25 милиарда лева и тези средства са абсолютно невъзвръщаеми. 

 

 

По думите на изпълнителния директор на АИКБ, тези хора са допринесли за развитието на икономиката и повишаването на брутния вътрешен продукт на други държави, макар че са получили образованието си безплатно у нас.

 

 

От Асоциацията са подготвили предложения за реформа в начина на финансиране на университетите.

 

 

Източник: FrogNews.bg