Новини
Всеки четвърти българин има работа, за която няма нужната квалификация
22.10.2014

Всеки четвърти българин има работа, за която няма нужната квалификация. Това показват данните на Българската стопанска камара за работната сила и нуждите на работодателите от определени кадри.

Половината от хората, завършили висше образование у нас, работят на по-ниски позиции от това, което са учили.

Две трети от завършилите професионални гимназии не работят по специалността си. На много места в страната хората са принудени да се преквалифицират и да работят, каквото има в региона им.

Повече от половината работодатели посочват, че имат сериозни затруднения с намирането на специалистите, които търсят.

„Първият въпрос, който трябва да се реши, е категорично да има система, чрез която да се прогнозират потребностите от квалификации и нови умения. И на тази основа да се осъществява държавния план-прием, както в професионалното образование, така и във висшето образование”, коментира Томчо Томов от Българска стопанска камара.

У нас вече почти няма заварчици, шлосери, оператори на металорежещи машини. Средната възраст на работниците в едно конкретно предприятие за пътни знаци е 55 години, най-възрастният служител там е на 77 г. Младите или се задържат по няколко седмици, или изобщо не идват.

63-годишният Величко Величков започнал като заварчик преди години, после се захванал с бизнес, но днес отново се връща към първата си работа. "Младите търсят повече компютрите, повече информационните технологии, докато това е професия, която е една от най-старите, тя ще има продължение", категоричен е той.

Според бизнеса има опасност скоро у нас да изчезнат редица професии от индустрията. От около 3000 специалности в университетите 1700 са икономически.

Скорошно изследване нареди България на последно място в Европейския съюз по качества на човешкия капитал, т.е. българските работници имат най-малко умения за работа, грамотност и комбинативност.

ВИДЕО към новината

Източник: БТВ