Новини
Германци отглеждат дървесина за яхти и музикални инструменти в Сломер
01.10.2014
 

В павликенското село Сломер ще произвеждат фина дървесина за направата на яхти и музикални инструменти. Инвестицията е на немската компания ЛИГНУМ ХОЛДИНГ, която нае 440 дка пустеещи общински земи от павликенското кметство. Градоначалникът Емануил Манолов информира, че териториите са отдадени на дружеството за период от 25 години и върху почвата вече се прави геодезическо третиране. Доставени са и хиляди фиданки, които се съхраняват в Павликени, за да бъдат засадени през есента според технологичните изисквания. Според Манолов земите в Сломер са със статут на пасища и по общинските наредби наемът от тях е около 8 лв. на декар. Договорът с „Лигнум” обаче е за по 26 лв. за същата територия. „Инвеститорът се съобразява и там, където има пътища или чешми, се осигурява достъп. По договор на всеки 100 дка се разкриват по 12 работни места, а по време на кампания по добив те достигат до 25 – 30”, обясни още Манолов. Ефект от засаждането на фиданките ще има и върху пчелините. В района пчелари вече започват да изместват кошери, обясни още градоначалникът, и допълни, че инвеститорът ще оправи и всички полски пътища, а след третата година ще позволи на пастирите да карат стада на паша в насажденията.
ТОЙ УТОЧНИ, ЧЕ СЛЕД ИЗТИЧАНЕТО НА ТОЗИ СРОК ГОРАТА ЩЕ СЕ РЕКУЛТИВИРА ИЛИ ЩЕ ОСТАНЕ ИЗДЪНКОВА.
В Сломер дружеството създава уникални насаждения от финодървесни видове, като бяла акация, черница, череша и черен орех, използвайки взаимодействието на няколко основни фактора, като плодородни почви, благоприятен микроклимат и полагане на интензивни грижи за стопанисването. Подобна инвестиция в момента се подготвя и в друго павликенско село – Недан. Същата компания има и множество насаждения в Свищов и Попово.
Според технолозите на фирмата плантацията в Сломер ще включва и редките и изключително скъпи дървесни видове хималайски и атласки кедър и скоруша.
За да се постигне пълна прецизност и качество на дървесината, практически всяко дърво се наблюдава стриктно и му се поставя уникален номер, след което се оформя паспорт. Електронни датчици пък следят всички показатели и ги отчитат в реално време. Така даже незначителни отклонения и проблеми водят до мигновена намеса.
Подбраните дървесни видове растат изключително бързо и имат сходни качества с тропическата тикова дървесина, смятана за най-скъпата в света.

източник: в-к Борба