Новини
Даниела Петрова пред БТА: Мебелната индустрия в България отчита близо 15 на сто спад на поръчките от началото на годината досега
06.10.2023

Мебелната индустрия в България отчита близо 15 на сто спад на поръчките от началото на година досега, което е в унисон и с тенденциите в Западна Европа и това се засилва последното тримесечие. Сред основните причини за отрицателната тенденция са недостигът на дървесината от миналата година и високите цени на тази суровина тази година, както и инфлацията и свитото потребление, каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Даниела Петрова. Вчера Камарата организира журналистически тур в производствената база на „Кроношпан България“ във Велико Търново и в Северноцентралното държавно предприятие ДП-Габрово. В края на ноември, в к.к. „Боровец“, Камарата по традиция ще раздаде годишните си награди за постижения на фирмите от сектор „Мебелно производство и дървообработване“. Ще бъдат отличени износители, производители в категориите: „Малко“, „Средно“ и „Голямо предприятие“. Тогава ще бъдат оповестени и данните за сектора за България, Европа и за света.

Изпълнителният директор на Камарата изтъкна, че низходящата тенденция е спрямо добрите резултати на бранша в ковид периода, когато заради пандемията хората, оставайки вкъщи, започнаха за отделят повече средства за преобзавеждане на домовете си и адаптирането на помещения за работа от вкъщи.

Високата цена на дървесината

Една от сериозните причини за спадовете, отчетени от членовете на Камарата, е високата цена на дървесината. Преди две години започнаха сериозните проблеми с добива на дървесина, с известната заповед Бозуков, която целеше да намали с 30 процента дърводобива, коментира изпълнителният директор на Камарата. С две заповеди на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков бе въведено намаляването на дърводобива с 30 на сто в горите над 100 години. Това, съчетано с истерията тогава, че ще има студена зима, че няма да има дърва за огрев, ток и руски газ, накара хората да се презапасят с дървесина за огрев и създаде липси на пазара, което в момента резултира в изкривяването на цените, обясни Даниела Петрова сегашните тенденции в бранша. Това е причина компаниите да купуват дървесина дори от чужбина, за да могат да изпълнят сключените договори, основно с чуждестранни контрагенти, за да не подлежат на тежки неустойки.

За българския пазар също се забелязва от началото на година спад в почти всички типове мебели, каза изпълнителният директор на Камарата.

Целият материал може да прочетете тук.