Новини
Данъчни облекчения за бизнеса, ако дава стипендии
11.07.2013

Фирми, които осигуряват стипендии на студенти и ученици, да ползват данъчни облекчения, като се намалява данъчната им основа с размера на стипендиите. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за корпоративно подоходно облагане. Текстовете са част от пакета мерки на левицата за стимулиране на младежката заетост.

Работодателите се ангажират да наемат учениците или студентите, след като обучението им завърши. Младите хора трябва да бъдат наети за период не по-малък от срока, за който е предоставена стипендията.

Европейската комисия и Евростат, както и данните на българската статистика, показват високи темпове на нарастване на младежката безработица.

"Националните показатели тревожно следват най-високите европейски нива. Отчитаме нарасналата младежка безработица, включително нарастващото несъответствие между получаваното образование и нуждите от кадри за бизнеса", обясни Георги Гьоков от левицата.

Финансовият ефект от прилагането на тази мярка за стимулиране на младежката заетост на този етап е трудно предвидим, но едва ли на първо време би надхвърлил 1 млн. лв. годишно, смятат вносителите. "Тъй като става дума за промяна на данъчното законодателство, предлагаме тя да влезе в сила от началото на следващата година", уточни Гьоков.

Българската стопанска камара (БСК), КНСБ и Министерството на финансите подкрепят промяната.

Източник: Инвестор бг