Новини
Дърпаме нагоре в класация за икономическа свобода
23.01.2014

България е една от 43-те страни, които постигат най-високия си досегашен резултат в тазгодишното издание на Индекса на икономическа свобода на фондация „Херитидж” и списание „Уолстрийт Джърнъл”, съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).За 20-та поредна година Хонконг остава лидер в класацията по икономическа свобода. На второ място отново е Сингапур, но разликата между двете страни постепенно се стопява. От 2009 г. насам Австралия заема третото място.

Швейцария е единствената европейска страна, която постига резултат над 80 точки, което я поставя в групата на „свободните икономики”, заемащи първите 5 места в класацията. Сред десетте най-свободни икономики в света има още две европейски страни – Ирландия и Дания, които се характеризират като „предимно свободни”.

САЩ продължават да губят позиции – тенденция, която продължава и през 2014 г. От 2007 г. насам резултатът на най-голямата световна икономика се е влошил с 6 точки, като по този начин страната пада до 12-то място.

След няколко поредни години на застой средната оценка за икономическата свобода по света се покачва с 0,7 пункта. С толкова се подобрява и резултатът на нашата страна.

През 2014 г. България заема 61-во място в света и 28-мо в Европа. И през тази година страната ни е класирана в групата на „умерено свободните” държави.

Страната ни получава по-добри от средните за света оценки в категорията „Ефикасностна регулациите“. Традиционно България показва най-добри резултати по отношение на фискалната свобода (ниски данъци и овладян дефицит), както и при свободата на търговията, макар тук да се оценява търговската политика на ЕС като цяло.

Авторите отбелязват, че България е една от страните, подобрили най-чувствително икономическата си свобода през последните 20 години. В същото време ниската изходна база в средата на 90-те години и спрелият напредък вследствие на икономическата криза не позволяват на страната да достигне резултатите на „предимно свободните” държави, които заемат от 6-то до 35-то място в класацията.

Най-голям напредък пред последните 20 години страната ни бележи по отношение на индикаторите за фискалната свобода (+45,2 пункта) и монетарната свобода (+53,3 пункта), благодарение преди всичко на въвеждането на валутния борд и на консервативната бюджетна политика.

Източник