Новини
Европейската мебелна индустрия се срещна в Милано по случай изложението SuperSalone
10.09.2021

Представители на европейската мебелна индустрия се събраха на 8-ми септември в Милано по време на Salone del Mobile, едно от водещите събития в мебелния сектор, за да участват в заседанието на Съвета на Европейската конфедерация на мебелните индустрии (EFIC). Домакин на срещата бе италианската мебелна организация FederlegnoArredo, а за официален гост бе поканен Андреа Ди Карло, заместник изпълнителен директор в EUIPO, Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз.

От българска страна БКДМП бе представена от Председателя на Управителния съвет на Камарата проф. Васил Живков.

Срещата бе открита от Еди Снайдеро, президент на EFIC:„За нас е чест да бъдем гости на FederlegnoArredo в Милано тази година по повод Salone del Mobile и да получим топло посрещане от Мария Порро, президент на Assarredo и на Salone del Mobile“, каза Снайдеро. „Радваме се, че г-н Андреа Ди Карло, заместник изпълнителен директор на EUIPO, ще бъде специален гост, и заедно ще проучим възможностите за сътрудничество във връзка със стратегическия план на EUIPO 2020-2025 и мерките за защита на дизайна. Дизайнът е ключов аспект на нашата индустрия и защитата на нематериалното съдържание остава приоритет, за да се гарантира конкурентоспособността на индустрията“, допълни президентът на EFIC.

Мария Порро приветства членовете на EFIC и подчерта новостите на тазгодишното изложение, значението на програмата за устойчивост във FederlegnoArredo и ентусиазма на индустрията за повторното стартиране на изложението.

Андреа Ди Карло говори за Стратегическия план на EUIPO 2020-2025, и разказа за инициативите в подкрепа на МСП и мерките за защита на дизайна на мебели, включително преразглеждане на законодателството на ЕС за защита на дизайна. Членовете на EFIC подчертаха необходимостта от защита на мебелните продукти от фалшифициране и борбата с нелоялна конкуренция. Ди Карло наблегна на нуждата от обучения за асоциации на национално и регионално ниво, организирани от EUIPO.

Членовете на EFIC обсъдиха ключови теми, сред които положението на мебелната промишленост в различните държави – членки по отношение на наличността на суровини, както и действията на ниво ЕС, които могат да облекчат негативното въздействие върху индустрията. След това дискутираха приоритетните действия на европейско ниво, включително инициативи за кръгова икономика като предстоящата инициатива за устойчиви продукти, която се очаква да окаже голямо влияние върху начина, по който мебелите ще се произвеждат, консумират и изхвърлят в бъдеще. Не на последно място бяха обсъдени и инициативите, свързани с таксономията.