Новини
Екипът ни е като едно семейство – голямо, шумно, лоялно
19.06.2023

Продължаваме с рубриката „Втора генерация  в бизнеса“, сега на фокус са две талантливи, упорити и успешни дами, които са на ръководни позиции в ТЕД БЕД: Диана Харлова, оперативен директор, и Марта Джамбазова, директор „Човешки ресурси“.

Диана Харлова, която в момента е оперативен директор, работи в компанията от 2004 г., като преминава през различни позиции: директор външен пазар, мениджър бизнес развитие. Определя себе си като вдъхновен човек, който обича предизвикателствата и риска, търсещ истинските неща във всичко, което прави. Диана има бакалавърска степен по маркетинг от Пловдивския университет. В момента завършва и Executive MBA Finance в City College Sheffield University. От юни 2021 г. е и част от управителния съвет на БКДМП. Също така е член на управителния борд на Eвропейската асоциация на индустрията за легла и матраци (European Bedding Industries Association).

 БКДМП е организация с над 30 г. история, кога станахте член в Камарата?

Членството ни датира от 2010 год., но в последните години сме в изключително активни контакти с Камарата и виждаме невероятни ползи от едно такова сътрудничество. Считам, че това важи двупосочно. В началото на 2021 г. получих покана да се присъединя към Управителния съвет от страна на проф. Васил Живков. Висока оценка към компанията и за мен лично относно опита ми в международни пазари, както и членството ми в борда на EBIA, от където можем и взаимстваме добри практики.

Какво се случи за този период от време на развитие в компанията?

ТЕД БЕД неведнъж е отличавана за най-динамична и бързо развиваща се компания за региона, безпорен европейски лидер в областта на матраци, легла и продукти за сън. Ако в първите години на бурното си развитие бяхме насочени към продуктите и ръстове на приходи, то в последните 7-8 години освен че повишихме качеството и технологиите, но и обърнахме сериозно внимание на изграждане и развитие на фирмената култура и ценности. Изградихме стабилна структура, възпитахме навици и разбиране за качество на процесите сред целия ни екип и смело мога да твърдя, че развихме професионализма си до изключително високо ниво. Хората от бизнеса знаят, че това е процес, който изисква много усилия и постоянство, докато се постигне синхрон и стремеж към постоянно усъвършенстване. Днес развиваме бранда на световната сцена, като марката ТЕД се асоциира не само с високото качество на всеки един продукт, но и със здравословен сън, оттам качествен и пълноценен живот.

Кои са ключови за бранша моменти, на които сте свидетел и няма да забравите?

Кариерата ми в ТЕД започна през 2004 г., като динамиката през годините е изключителна. Помня първите ни изяви в международните изложения Interzum (2005 г.) и IMM (2007 г.). Появихме се като никому непозната марка и производител от Източна Европа. Екипът ни беше млад и амбициозен, гордеехме се с продуктите и производството си и това ни даваше самочувствие да застанем до компании с над 100-годишна история в бранша. Показахме иновативност и веднага бяхме забелязани от бранша, а и копирани😊. Няма да забравя кризата 2008 г. и нашия прочит на случващото се. Тотално окуражени бяхме да завладяваме пазари, вместо да свиваме, разгърнахме потенциала и отворихме нови канали за продажба точно в онзи труден момент. Друг ключов момент бе КОВИД кризата, защото ни се наложи да прекроим всички средносрочни планове и да се адаптираме спрямо ситуацията, която се разви благоприятно за компаниите, предлагащи продукти за сън – хората започнаха да обръщат внимание на дома си и искаха да си осигурят комфорт.

Имате ли служители с дълъг стаж, които са ви останали лоялни през годините? Как постигнахте тези отношения с екипа във време, когато хората сменят непрестанно месторабота и дори се заговори за дигитални номади?

Имаме служители с над 25 години стаж при нас и те не са един или двама. Най-голямото ни богатство, най-важният ни актив са хората – това е  твърдения, зад което стоим твърдо от самото начало. На какво се дължи? На отношението, защото нашите служители са сърцето на ТЕД. Ние сме семейна фирма, не само защото е собственост на едно семейство, но и защото ядрото на екипа ни е като едно семейство – голямо, шумно, лоялно. Сигурността, която даваме на служителите си през всичките тези години, е високо ценена от всички тях.

Постоянната ни грижа за добрите условия на труд, за развитието на служителите и тяхното благосъстояние са точно с тази цел – екипът ни да се чувства добре, спокоен и горд, че е част от ТЕД.

Фирмените събития за сплотяване и отмора са любими на всички, а от тази година Академия ТЕД дава възможност на всеки желаещ да се изяви или пък да чуе нещо ново и интересно.

Браншът в последните години не е атрактивен за младите хора. На какво се дължи това и как може да се преодолее този проблем?

За жалост това до известна степен е така. Роля за случващото се имат както бизнеса, така и образованието. Именно затова ръка за ръка се опитваме да го променим, работим по проекти, свързани с дуално обучение, сътрудничим си с образователни институции и младежки организации – нужно да се популяризират професиите, свързани с матрачно и мебелно производство. Множество от тях не могат да бъдат заменени с автоматизирано и роботизирано оборудване, така че това са професии – „занаяти“ , които ще съществуват години напред.

Как се подготвят кадри за мебелното производство и кога трябва да започне това?

Подготовката е добре да стартира с едно ранно кариерно ориентиране на учениците още в 5-6 клас, така че да направят правилния избор в точния момент. Разбира се, може да се случи и на по-късен етап. Преди години имахме невероятната възможност да проучим добрия пример за дуално обучение в Швейцария по проект Домино. На място видяхме бизнеса и образованието в много добра хармония. Служителите бяха удовлетворени, преминалия през пътя на обучение, така че да имат сигурност в кариерата си благодарение точно на образованието и съответно обучени да извършат качествено работата си.

Какви са най-големите трудности, с които БКДМП, а и индустрията трябва да се справи в спешен порядък?

Кадрите са единият наболял въпрос, но другият също толкова значителен казус е този с дървесината. За жалост усилията ни в БКДМП все още не са увенчани с успех. Никоя институция не се ангажира с конретно разрешение на този важен казус за цената на дървесината, която втора година влияе изключително негативно на българските мебелни производители. Загубваме конкурентноспособността си в Европа и то точно в момент, в който можехме да изпъкнем като правилната дестинация – качество и ценово предимство.

Кои са постиженията, с които можем да се гордеем в дървообработващата и мебелна индустрия?

Постиженията ни се дължат изцяло на амбициозния дух на българските производители, тяхната иновативност и желание за развитие. Фактът, че продукцията ни достига не само до европейски пазари, но и далечни пазари като САЩ и Азия е показателен за това, че трябва да се гордеем. Автоматизацията на редица от големите производители е друг беспорен факт, който показва напредъка на индустрията и стремеж към подобрения. Този бранш дава препитание на над 55 000 семейства в България и с правилните действия в средносрочен план считам, че цифрата може дори да се удвои. Нужно е само да бъде съхранен предприемаческия дух и разбира се в национален мащаб да не срещаме затруднения от страната на държавни органи, а напротив да се съзре важността на сектора и потенциала за развитие.