Новини
Електронните търгове за дървесина са повишили цената й над 10%
13.09.2016

     Средно 10-12% по-висока цена постигат държавните горски стопанства като продават дървесина чрез системата за електронни търгове. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов след проверка как работи системата за е-продажба на дървесина, разработена от "Информационно обслужване" АД. Платформата се ползва в Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните.

     Във вторник се проведоха четири електронни търга с повече от 36 регистрирани кандидати, предложени за продажба са били 700 кубически метра дървесина, информират от пресцентъра на министерството.

     Четири месеца след официалния старт на платформата, са проведени над 40 търга със стотици участници, каза заместник-министър Валери Борисов. По думите му чрез въвеждането на електронната платформата е улеснен процесът по регистрация на участници от различни части на страната в електронни търгове.

     "Това, от една страна, ще осигури повече конкуренция и преки финансови ползи на държавното предприятие, а от друга, ще спести време и средства на кандидатите за купувачи", добави той.

     До този момент не е имало нито едно обжалване на резултатите от е-търговете, което е гаранция за добрата работа на платформата.

     Преди въвеждането на електронни наддавания е имало случаи, когато дървесината се е продавала на началната цена, без конкурентни предложения. Това е пораждало съмнения за нагласени споразумения между участниците. 

     Успехът на платформата в Югозападното държавно предприятие е предизвикал интерес към системата и в другиструктури. До края на 2016 г. платформата ще заработи в Южно Централното и Северозападното държавно предприятие. Платформата ще обхване две трети от територията на горските стопанства в страната.

 

 

източник: в. Дневник