Новини
Емил Радев: Бизнесът не е подготвен за кибератаки
26.09.2018

„Особено малките и средни фирми все още нямат такъв ресурс, не знаят за съвременните заплахи. Затова трябва да се помага по всякакъв начин и на гражданите – да не се понасят допълнителни загуби. Всичко това е удар и срещу доверието на обществото и в държавната власт, и в европейските институции. Трябва да направим всичко да се приемат новите нормативни актове и да заработи Агенцията за киберсигурност в най-кратко време“.

 

 

Според Радев е въпрос на национална сигурност добрата подготовка в целия Европейски съюз по отношение на киберсигурността, защото съвременните войни се водят чрез фалшиви новини и кибератаки.

 

Емил Радев участва в 11-я летен университет на младежката организация на ГЕРБ край Варна.

 

През септември се очаква да бъде готов кодексът за борба с фалшивите новини, съобщи еврокомисарят Мария Габриел:

„Първата версия, която ми беше представена от социалните медии заедно с рекламодателите и борда, който съставихме от журналисти и неправителствени организации, не отговаряше на очакванията ми. Очаквам от тях много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начинът, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор. Септември той трябва да ми бъде представен в окончателния вариант. До октомври им давам срок. Ако това не се случи, си запазвам правото декември да изляза с анализ и да предложим следващи мерки, включително и такива от регулаторен характер“, посочи Габриел.

 

 

Еврокомисарят допълни, че приоритет остава Агенцията за киберсигурност да заработи бързо, да се създаде мрежа от центрове и да се въведе европейска система за сертифициране на продукти, в която потребителят да знае нивото на сигурност на това, което купува.

 

 

До 2021 година се очаква загубите от кибератаки да достигнат 6 милиарда евро.

 

 

Информация: epicenter.bg

Изображение: offnews.bg