Новини
За 5 години производството на матраци в България се е увеличило над 2 пъти
19.08.2022

За 5-годишен период производство на матраци в България се е увеличило над 2 пъти, съобщи Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). По последни данни през 2021 г. са произведени 1 млн. матраци, през 2016 са били близо 400 000. Според статистиката  общият обем на продукцията у нас за миналата година възлиза на $109 млн. По износ на матраци България се нарежда на 18-о място в света, като стойността на експортираната продукция възлиза на $91 млн. Около 36% от произведените у нас матраци се транспортират за САЩ, 13% за Румъния, 11% – Германия,  10% – Дания, 8% -Холандия, 5% – Гърция, 5% – Франция, 2% – Сърбия, 1% – Босна и Херцеговина, 1% – Унгария. За сравнение, в България се внасят матраци на стойност $23 млн.,  като страната заема 33-о място по този показател. Основните държави, от които се доставя продукция, са Китай, Италия, Румъния,  Полша, Турция и др. Според прогнозните данни реалният ръст на потреблението на матраци у нас през 2022 г. ще бъде 2%, а през 2023 ще достигне до 3%.

Матраците, произведени в България, са изключително конкурентни и се радват на голямо търсене от страна на чуждестранни компании и клиенти. „Работим в различни пазарни сегменти и освен собствения си бранд с местни дистрибутори,  извън България успешно реализираме партньорства и с големи мебелни вериги , където произвеждаме под техен бранд. А относно проектния бизнес, част от хотелските вериги, на които доставяме матраци, са Marriott, Radisson, Holiday Inn, също и 4 и 5-звездни бутикови хотели в Крит, Родос и Миконос“, обяснява Диана Харлова, главен оперативен директор на ТЕД БЕД и член на управителния съвет на БКДМП.

„За да се развива успешно международна дейност, се изискват множество участия в специализирани форуми, асоциации, както и непрестанни иновации. Ние от БКДМП работим основно в посока осигуряване на добър бизнес климат и нови възможности за партньорства с чуждестранни компании, за да могат българските производители на мебели да стигнат до световните пазари. Смело мога да заявя, че страната ни се радва на добър имидж сред мебелната индустрия в чужбина. Разбира се, затова допринася както дейността на Камарата, така и многобройните устойчиви компании, които членуват в нея и развиват своя успешен бизнес“, казва още Харлова.

Според нея от дестинация за евтина работна ръка България може  да се превърне в разумен избор на компании, които търсят производители с утвърдено качество, иновативни решения и висока добавена стойност. „От ключово значение за развитието на мебелната индустрия в България е да развиваме добър темп на автоматизация и роботизация в производството, за да поддържаме конкурентно ниво на продуктите и високо качество, при все повече нарастващи разходи за труд“, споделя още тя.

Инвестициите, които ТЕД БЕД прави за дигитализация на процесите, започват още през 2011 г. Тогава това е първата компания в мебелния сектор в България, която внедрява SAP ERP система. Прецизността на данните и анализите  дава възможност да се осигури висок професионализъм в планирането и управлението на ресурсите. Благодарение на дигилизираните процеси и автоматизацията в производството, се елиминира пренасянето на матраци на ръка и физическия труд. Посредством специална високотехнологична система придвижването на ключови компоненти също започва да се извършва изцяло автоматизирано до работното място на служителите и това пести време и усилия, подобрява и качеството. Най-новата технология, която внедряват наскоро, е автоматизирана линия за конфекциониране на пяни. Благодарение на нея придвижването на обемните суровини става автоматизирано, като по този начин се облекчава труда на служителите и се подсигуряват по-здравословни условия на работа.