Новини
Изпреварваме Румъния и Турция в класацията за правене на бизнес
13.11.2014

България е поставена на 38-о място от 189 страни в изследването на Световната банка"Лесно правене на бизнес" 2015. Първото място заема Сингапур.

 

Преди България в класацията от балканските държави се нареждат Черна гора и Македония, които заемат съответно 36-о и 30-о място. Страната ни обаче изпреварва Румъния и Турция. Те са съответно на 48-о и 55-о място.

 

През последните дванадесет месеца правенето на бизнес в България става все по-трудно. Страната ни отчита влошаване на ключови показатели и отстъпва с 2 позиции.

 

По отношение на свободата на прилагане на договори, България се нарежда между Обединените арабски емирства и Камбоджа.

 

Като положителен фактор от Световната банка отчитат последните промени в регулациите за потребителското кредитиране и обявяването на неплатежоспособност, както и ниската цена за стартиране на нов бизнес.

 

Класацията се прави на базата на 10 основни показателя: стартиране на бизнес; издаване на разрешителни; достъп до електрическа енергия; регистриране на собственост; получаване на кредит; защита на миноритарните акционери; плащане на данъци; трансгранична търговия; прилагането на договори; обявяване на несъстоятелност. Подреждането се базира на данни, събрани до 1 юни 2014 г.

Източник: Darikfinance

 

Тагове: Българиябизнесикономика