Новини
Изпреварихме Румъния и сме 42-ри в бизнес класация
04.02.2014

България се нарежда на 42-ро място в света и на 6-о място в Източна Европа и Централна Азия по правене на бизнес, става ясно от ежегодната класация на „Блумбърг“, цитирана от телевизия България он ер. Начело на класацията на 21 страни с най-благоприятни условия за бизнес в източноевропейския и централноазиатския регион е Полша. Това се дължи най-вече на разширяването на потребителския пазар и подобряване на инфраструктурата в страната.

Най-голямата източна икономика в Европейския съюз измества Чехия и Унгария, които са традиционно големи икономически сили в региона. В световната класация Полша се нарежда на 26-о място.

Тя е най-бързо развиващата се страна в ЕС от началото на дълговата криза на континента, започнала през 2008 г. С помощта на средства от ЕС, страната е похарчила близо 80 млрд. долара за възстановяване на пътната инфраструктура през последните 6 години. Благодарение на доброто възстановяване от кризата, чуждите инвестиции в страната започват да се увеличават все повече.

България също намира място в тази класация, заемайки 6-о място за региона. Страната ни се нарежда след Турция, Кипър, Унгария, Чехия и лидера Полша.

Общият коефициент на България е 61,9, получен на база различни критерии като степен на икономическа интеграция, разходи за започване на бизнес, разходи за труд и материали, разходи за внос и износ и други. За сравнение, коефициентът на Полша е 70,8.

В световната класация на топ 50 страни за бизнес България изпреварва северната ни съседка Румъния, както и Русия, заемайки 42-о място. На чело на този списък е Хонг Конг за трета поредна година, а на 2-о и 3-о място са съответно Канада и САЩ. /БЛИЦ

Източник