Новини
Икономиката расте
17.12.2014

Възстановяване на българската икономика през четвъртото тримесечие показват данните на НСИ. Процесът започна в средата на годната, напук на политическите кризи и проблемите около Корпоративна търговска банка и дава надежда за по-силен от очаквания растеж на брутния вътрешен продукт в първите месеци на 2015 г.

 

През октомври промишленото производство нараства с с 0.5% в сравнение със септември 2014 година и с 0.4% спрямо съответния месец на 2013 година.

 

През октомври 2014 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост, с 5.8%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 3.7%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление от 0.3%.

 

На годишна база има ръст на производството в преработващата промишленост, с 2.3%, а спад е регистриран в добивната промишленост, с 8.8%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, с 2.7%.

 

Обичайно за сезона строителната продукция намалява на месечна база, но въпреки по-студеното време данните показват увеличение от 2.7% сравнение със същия месец на 2013 година.

 

Оборотът в търговията на дребно, без автомобили и мотоциклети намалява с 0.1% спрямо предходния месец, но се покачва с 3.0% спрямо същия месец на предходната година.

 

Силният възход на онлайн търговията продължава с ръст на оборота от 4.2% на месечна и 17.3% на годишна база.

 

Като цяло данните сочат добро начало на последното тримесечие на годината, което предполага по-силен от очаквания ръст на българската икономика през 2014 г. и първите месеци на 2015 г.

 

Източник: Darikfinance

 

 

Тагове: икономика, търговия, промишленост