Новини
Икономическите прогнози на Международния валутен фонд за 2015 г.
14.10.2014

   Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за очаквания ръст на Брутрия вътрешен продукт (БВП) на България през 2015 г. Според новия доклад на институцията показателят ще нарасне до 2% през идната година, което е с 0,5% по-малко от посочения размер на БВП в предишния доклад от април.

Заедно с това от Фонда очакват икономиката на страната ни да нарасне до 1,4% до края на 2014 г. Според предишната прогноза от пролетта увеличението трябваше да е по-голямо – в размер на 1,6%.

В своя доклад МВФ нарежда България сред т.нар. развиващи се пазарни икономики в Европа. Към този списък влизат още Турция, Полша, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска и Литва.

От тези държави се очаква най-голям ръст на БВП да имат Полша и Литва. И за двете прогнозираният размер е в рамките на 3,3%. След тях се нареждат Турция (с 3%), Румъния (с 2,5 на сто) и Полша (с 2,3 на сто).

Според данните на МВФ до края на 2014 г. в България ще е на лице дефлация на потребителските цени от 1,2%. В доклада от пролетта се посочваше, че тя ще е в размер на 0,4%. През следващата 2015 г. се очаква тенденцията да се обърне в инфлация в рамките на 0,7 на сто, което е с 0,2 на сто по-малко от прогнозираната по-рано стойност.

От фонда отчитат дефицит по текущата сметка на страната ни в размер на 0,2% до края на годината. Очакванията се той да нарасне до 2,3% през 2015 г., което е с 0,2% повече от изчислената през април стойност.

По отношение на безработицата у нас от МФВ очакват тя да намалее до 12,5% до края на настоящата година. Прогнозата за идните дванадесет месеца се запазва същата от предишния доклад на МВФ – очаква се свиване на показателя до 11,9%.

Тагове: икономика, прогнози, статистика, БВП