Новини
Иконостасът за най-новия пловдивски храм „Св. Николай“ бе изработен от ученици и учители на ПГВАД Х“ристо Ботев“ – Пловдив
27.05.2015

 
На 9 май в Пловдив бе осветен най-новият храм в чест и памет на свети Николай Мирликийски Чудотоврец. "Храмове строят онези, до които Бог се е докоснал по неведомите свои пътища и ги е призовал", заяви в словото си Пловдивският митрополит Николай. Архиереят награди с орден "Св. ап. Ерм" – I степен, и почетна грамота основния ктитор и дарител в изграждането на храма – бизнесменът Кирил Василев, управител на "Хелиос метал център". 

 
Иконостасът с размери 7.25х7.50 м е истинско произведение на изкуството, сътворено от учители и ученици от Професионалната гимназия по архитектура и дървообработване в Пловдив. Носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа с позлата.
По проект, одобрен от Пловдивската митрополия, художници, завършили "Иконопис" във Великотърновския университет, направиха художественото изписване на централния купол на храма.

 

 
 
 
 
 
 

 

Тагове: храмове, църкви, ПГВАД, Пловдив