Новини
Инж. Петър Дишков пред „24 часа“: Категорично не е вярно, че горите у нас масово се изсичат
27.10.2023

Трябва ли да има сечи в горите? Грижата означава добро стопанисване, управление и планиране на лесовъдски намеси, казва експертът

БКДМП стартира кампанията „Заедно за опазване на горите“, за да информира обществото относно реалното състояние на горите у нас и нуждата от незабавни действия и стопанисване. Кои са най-широко разпространените митове за горите, които не отговарят на фактите, като например това, че горите ни изчезват, че са изсечени поголовно и изобщо не бива да има горскостопански дейности, от в. „24 часа“ попитаха експерта инж.  Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в „Кроношпан България“ и представител на Камарата.

– Инж. Дишков, какви са най-популярните митове за горите, които се ширят сред обществото, но не са истина?

– На първо място e схващането, че горите у нас масово се изсичат, особено през последните 30 години, което категорично не отговаря на истината. Фактите сочат, че за последните  години горите са увеличили площта си с 13 %, а запаса с над 40%.

Другият мит е, че горите ни не са защитени – а според фактите сме на второ място в Европа по защитени територии в НАТУРА 2000. Освен това сме една от малкото държави които вече сме изпълнили изискванията на Европейската стратегия за горите 2030 по отношение опазването им, при това доста преди поставените срокове.

Да не забравяме, че сме водещи е Европа по биоразнообразие, първични и стари гори и съхранена природа, което няма как да е така, ако горите са изсечени.

– Защо БКДМП започна кампанията „Заедно за опазване на горите“, много хора ще си кажат, че това е поредният пиар и бизнесът иска поголовно изсичане на горите?

– Причината да стартираме тази кампания е рязкото поляризиране на обществото – от една страна са хората, живеещи в големите градове, които са загубили всекидневната си връзка с природата, искат тя да е консервирана и да не се водят никакви действия. От друга страна са хората, които живеят в малките населени места и си изкарват прехраната от горскостопански дейности. Водеща роля за намиране на баланса в обществото следва да имат науката и държавата, но за съжаление те, както и лесовъдите не предприеха нужните действия и бяха изместени от лица с неясни цели и познания. Именно те наложиха в публичното пространство нагласите, че всеки камион с дървесина е проблем, а сечите в горите са нещо лошо. Това, което искаме, е да рестартираме процеса и съвместно с професионалистите да запознаем обществото с фактите, с мнението на лесовъдите и науката и заедно да разрешим проблемите, свързани с горите.

Пълният текст на интервюто може да прочетете тук.