Новини
Как добрият пример на Австрия в професионалното обучение се пренесе у нас
12.02.2024

Инж. Иван Иванов е продуктов тренер на австрийската компания за мебелен обков Julius Blum GmbH, представлявана у нас от фирма “Интериор-И” ООД. Работи в компанията вече 14 години и е тясно свързан с мебелното производство. Технолог е в мебелната индустрия от 2001 г. Миналия месец стана ясно, че държавата ще плаща осигурителните вноски на учениците в дуално обучение. Как гледа бизнесът на тази идея, има ли глад за кадри, на какво дередже е професионалното обучение и къде, как и защо фирмата, в която работи специалистът, откри у нас учебно-демонстрационни центрове – попитахме инж. Иванов. 

Материалът се реализиран от kmeta.bg със съдействието на БКДМП и е част от националната медийна кампания „Мебелите на България: традиции и иновации“. 

Инж. Иванов, как решихте да поемете по този професионален път?

Реших го през 1998 година, когато записах мебелно производство в Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура София. В онези времена техникумите бяха предпочитани места за обучение и образованието от тях беше предпочитано от работодателите.

Професионалните гимназии подготвят бъдещите специалисти за мебелната и дървообработващата промишленост. Има ли глад за кадри?

От моите разговори с колеги в мебелния сектор липсата на персонал е голяма, но липсата на квалифициран такъв е няколко пъти по голям. Професионалните гимназии подготвят млади хора и им дават начален старт в професията, но с много усилия. Нашата столица, например, няма учебно заведение за подготовка на кадри от мебелната индустрия. Чудя се кога държавата ще изисква професионална квалификация за извършваната дейност в тази сфера.

Миналия месец стана ясно, че държавата ще плаща осигурителните вноски на учениците в дуално обучение. Приветствате ли идеята и какви подмолни камъни и рискове крие тя?

Идеята е добра, да. Трябва обаче внимателно да се формулират новите изисквания, за да се избегнат евентуални подводни камъни.

Когато се говори за професионално обучение, какво още липсва и имате ли добър диалог с министерството на образованието?

Лично аз диалог или комуникация с министерството на образованието нямам, тази комуникация се осъществява от директорите на гимназиите. Но трябва да се направи нещо за липсата на кадри, която се задълбочава с всяка изминала година.

Пълният текст може да прочетете тук.