Новини
Капитал: Мебели Драги“ и планът за инвестиции в производството в Шумен
26.03.2024

Материалът е публикуван във в. Капитал, част е от кампанията на БКДМП „Мебелите на България – традиции и иновации“. Реализиран по време на ЕКСПОМЕБЕЛ 2024, където фирма Мебели Драги, член на БКДМП, бе изложител

Работно място, което може да изпълнява различни функции – да се трансформира в място за срещи или в рецепция, да служи за съхранение на документация и канцеларски материали, да осигурява пространство и за цветен кът. Всичко това предоставя TableХ8 – най-новото офис бюро на шуменската компания „Мебели Драги“, разработка на дизайнера Илиан Милинов. Преди седмица продуктът взе Голямата награда в десетото издание на конкурса „Българска мебел на годината“, организиран от списание МD -„Дизайн, интериор, архитектура“.

„Мебели Драги“ е създадена през 1990 г. от инж. Митко Гатев под името „Тотал-М“ и е специализирана в производството на обзавеждане за офиси, детски стаи, хотели и ваканционни селища. От миналата година фирмата е акционерно дружество и се нарича „Мебели Драги“, тъй като DRAGI е марката, под която от десетилетие продава своите изделия.

Компанията се намира в Шумен, където върху собствен парцел от 4600 кв.м върху 2260 кв.м РЗП са разположени цехове за корпусна мебел и тръбни мебели, складове, офиси и мострена зала. С 32-ма заети оборотът й за 2022 е 2.175 млн. лв. (33% ръст), а очакваните приходи за 2023 също са около 2 млн. лв., съобщи за „Капитал“ основателят на фирмата инж. Митко Гатев. „Мебели Драги“ планира да внедри инсталация за прахово боядисване на метални части, което сега се извършва ръчно. Предвиденият бюджет е 240 хил. лева, като част от тях (не повече от 50%) ще бъдат безвъзмездни по линия на процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Предстои подписване на договора, съобщи за „Капитал“ инж. Гатев. В момента производственият процес по боядисване на металните профили (крака за столове, бюра, стоящи закачалки) се извършва по много трудоемък и ресурсно неефективен начин, което води до технологичен брак. Освен това производствените операции генерират голямо количество отпадъци от парцали, напоени с кореселин. Очакваният ефект от инвестицията е в няколко посоки: по-висока производителност, по-голям капацитет, по-малко отпадъци, подобрена енергийна ефективност, ограничено използване на пластмасови продукти за еднократна употреба, обобщава Митко Гатев.

Пълният текст на интервюто може да прочетете тук.

Снимка: ИЕЦ