Новини
Капитал: „Тръбна мебел“ ще инвестира 1 млн. лв. в роботизация на фабриката си
22.04.2024

Материалът е публикуван във в. Капитал, част е от кампанията на БКДМП „Мебелите на България – традиции и иновации“. Реализиран по време на ЕКСПОМЕБЕЛ 2024, където фирма Тръбна мебел, член на БКДМП, бе изложител

Всеки месец от Добрич към Италия потеглят по 3000 стола за италианския пазар. Произведени са от фирма „Тръбна мебел“, която изпълнява един от моделите вече 18 години. „Италианската гама“ е основна част от портфолиото на българската компания, която обработва 35 – 45 тона метал на месец и произвежда от тях около 15 хил. стола, както и маси, конзоли, рамки, легла.

Предстояща инвестиция ще позволи на „Тръбна мебел“ да увеличи капацитета и производителността, да използва по-ефективно ресурсите и да ограничи емисиите СО2. Семейната компания е основана в Добрич преди 24 години и сега е собственост на двама братя – Галин и Диян Господинови, познати с едноименната си верига магазини тип „направи си сам“ „Господинови Строймаркет“.

И робот за заваряване

„Тръбна мебел“ получи одобрение на проект по процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Бюджетът му е 930 хил. лв., от които 35% са безвъзмездни. Средствата са предвидени за внедряване на съоръжение за прахово боядисване и на робот за заваряване, съобщи за „Капитал“ Галин Господинов, съдружник и управител на „Тръбна мебел“.

„Очаква се в резултат на инвестицията компанията да редуцира количеството образувани отпадъци при производството на единица продукт, да ограничи използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, да подобри енергийната ефективност на изделията“, коментира Галин Господинов. Изпълнението на проекта идва след поредица от инвестиции в дружеството – за машини за обработка и огъване на плътни метали с диаметър 10-12 мм, за тръбен лазер последно поколение, за CNC тръбоогъващи машини.

„Опитваме се да преустроим производството и да го автоматизираме максимално. Проблемът с работната ръка се задълбочава. В търсене и задържане на кадри фирмите се надпреварват да предлагат по-високи заплати, които обаче не отговарят на реалните нива на заплащане. Ножицата е много голяма, трудно се задържат хора. Не съм оптимист и за дуалното обучение, защото младежите нямат желание да работят в производството. Затова залагаме на роботи с висококвалифициран персонал, целта ни е максимална автоматизация, по-малко хора, по-високо заплащане“, коментира Галин Господинов.

Пълният текст може да прочетете тук.