Новини
Масова безотговорност в България по отношение на битовите отпадъци
19.09.2023

Какво се случва с отпадъците в България, включително и дървесните? Можете да научите повече от интервюто на инж. Петър Дишков пред Bulgaria ON Air.

Основният проблем в България по отношение на битовите отпадъци е масовата безотговорност. Това заяви в студиото на предаването „Директно“ Петър Дишков от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

„В Западна Европа и развитите страни всеки един гражданин си заплаща това, което образува, докато при нас се заплаща на общо, съответно това е и причината нивото на рециклиране да е толкова ниско в страната“, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според Дишков става въпрос както за лична отговорност, така и за контрол. Законодателството в България е синхронизирано с европейското, но обществото не го спазва, твърди гостът.

„Контролът трябва да е от страна на кметовете, на общините и най-вече на институциите, които отговарят за това. Има решение какво да се случи с тези отпадъци, така че да не тежат на бюджета на общините и да не замърсяват околната среда. Въпрос е най-вече на култура и на желание от страна на държавата и гражданите“, смята Дишков.

Висококачественото рециклиране означава тези отпадъци да бъдат вложени отново в продукт, който е с дълъг жизнен цикъл, напомни той.

Можете да гледате целия разговор във видеото.