Новини
МЕБЕЛНИЯТ БРАНШ Е В ТУРБУЛЕНЦИЯ ЗАРАДИ КРИЗИТЕ
04.10.2022

„Редица компании са изгубили договорите си за износ“, коментира пред „Дивидент“ проф. Васил Живков, председател на УС на БКДМП

„Поредицата от кризи доведоха до турбуленция в мебелния бранш. Въпреки че енергийната криза е ключов проблем за сектора, очакваме по-добра година, както и ръст в производството и износа на българската мебелна промишленост“. Това коментира пред „Дивидент“ проф. Васил Живков – председател на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Професорът отбеляза, че въпреки трудностите през 2021-ва година мебелната промишленост, както в България, така и в Европейския съюз отчита сериозен ръст – между 10 и 20 процента. У нас тя е около 25.4 процента.

По думите му добивът на дървесина в страната се е стабилизирал.

Оказва се, че към момента има индикации, че част от потреблението на мебели започва да намалява.

„При масовите мебели се наблюдава спад от 20 до 40 процента“, уточни председателят на БКДМП.

Живков подчерта, че след сериозните проблеми в бранша през 2020-а година, поради всичките ограничения, свързани с ковид пандемията, през 2021-ва година е имало намаляване на поръчките.

„Имахме съкращаване на персонал и загуби на поръчки заради липсата на суровина. Загубихме договори за износ, а българската мебелна промишленост е изключително експортно ориентирана“, каза още той. 

Председателят на камарата подчерта, че секторът има много положително салдо и като цяло нашите мебели се котират много добре на европейските пазари, защото съотношението цена – качество е много добро.

Освен това наши мебелни компании печелят поръчки за обзавеждане на висок клас хотели, търговски обекти. Надявам се, че няма да има фалити. Чака ни една тежка зима, ние ще се борим за дървата за огрев, кой да вземе дървесината“, заяви проф. Живков.

Той отбеляза, че политиците спекулират като казват, че големите фирми вдигат цената на дървесината и по този начин няма възможност населението да получи дърва за огрев.

„Разбира се, че големите фирми ще вдигат цената, защото те имат много голяма придадена стойност. Когато говорим за единица суровина като масивна дървесина, влезнала в производство за мебели тази единица става 10 пъти повече. Тоест ако в един стол имаме 5 лв. себестойност на дървесината, той струва 50 лв. Тоест придадената стойност е много висока. Дървата за огрев ги купувате за 100 или 120 лв. и те отиват в печката и изгарят“, уточни още председателят на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

С колко процента са скочили цените за крайните потребители?

Според него със сигурност има покачване на цените.

„Нашите сектори вървят към повишаване на цените и към едни по престижни заплати на работещите. Може би осреднено някъде около 10-15 процента са се увеличили цените на мебелите, но със сигурност има такива, при които покачването е в пъти повече“, каза той.

България изнася мебели за Германия, Франция, Италия, Чехия, Белгия, Холандия, Великобритания, Близкият Изток и САЩ. 

„Нашата мебелна промишленост вероятно внася продукти в над 70 – 80 страни по целия свят и тя е посланик на България, защото по този начин наистина показваме какво можем като нация и индустрия“, каза Васил Живков и уточни, че около 400 млн. долара се изнасят годишно като обем мебели по света.

Колко иновативен е секторът и още подробности – вижте във видеото