Новини
Мебелният бранш настоява за отмяна на заповедта за намаляване на добива на едра дървесина с 30 процента
13.06.2022

Мебелни фирми настояват за отмяна на заповедта за спиране на сечите в 30 процента от горите над 100 години и на горите покрай реки, извори, населени места и пътища от 21 май 2021 г., издадена от служебния министър на земеделието и храните  Христо Бозуков. Това бе съобщено по време на пресконференция в Регионалния преклуб на БТА в Ловеч от кмета на община Троян Донка Михайлова и собствениците на мебелни фирми Христо Йовчевски, Владимир Хаджийски и Иван Тотковски.

Темата ще бъде обсъдена на конференция: „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“, която ще се състои на 16 юни в хотел „Балкан“ в троянското село Чифлик. Организатори са Община Троян, Лесотехническият университет в София, Сдружение „Троян – мебел“ и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, съобщи за БТА Михайлова. Форумът е по предложение и с финансирането на бизнеса в Троян, където има регистрирани 320 мебелни фирми.

Г-жа Михайлова обясни, в над 50 български града мебелната промишленост е съществена част от бизнеса. От една страна, секторът изпитва сериозни затруднения, свързани с доставката на едра дървесина. От друга страна, е интересът на всички граждани българската гора да има своя достоен живот. Затова идеята на конференцията е да се покаже, че в България може да има силна мебелна промишленост, която да създава национален продукт, да изнася продукция в целия свят и ефективно управлявани гори.

„Общият проблем, който събира всички колеги от бранша в национален план, е, че на 21 май 2021 г. дървообработващата и мебелна промишленост в България бе поставена в неочаквано предизвикателство – необосновано беше намален добивът на едра дървесина с 30 процента. Ние сме изправени пред дилема как да произвеждаме мебели без дървесина“, заяви Христо Йовчевски пред агенцията.

Той добави, че в момента дървесината в България е с една от най-високите цени в Европа, което създава риск българският бранш да изчезне. Йовчевски каза още, че произведените продукти се реализират в над 70 държави. Брутният вътрешен продукт, генериран от бранша, е почти 5 процента, при реален потенциал е 5,6 процента

Според Йовчевски след издадената заповед в страната вече има недостиг на едра дървесина. Дефицитът продължава да расте и достига близо 2 милиона куб. метри, което затруднява работата на бранша. Според него обаче се намират начини да се изнасят ценни и редки за страната ни дървесни видове като дъб и ясен.  Ако тези дървесини останат в страната и бъдат преработени от български предприятия, те ще донесат допълнителна стойност за бюджета на страната, каза Христо Йовковски.

Според представителите на мебелни фирми заповедта е издадена неправомерно и не се основава на научни доказателства. Затова с научни аргументи трябва да се възстанови нормалният добив на дървесина в страната, за да се премахне изкуственият дефицит. „Годишният прираст на дървесина в България е над 14 милиона кубика, а добивът не може да надхвърли 6-7 милиона кубика, затова заплаха за горите няма, ако всичко се спазва по правилата“, посочи Йовчевски.

Донка Михайлова добави, че е необходимо да има единен държавен контрол срещу незаконната сеч, а не да се взима лесното решение за съкращаване на легалната сеч. Тя каза още, че България трябва да спре износът на едра дървесина във време, в което мебелопроизводителите са принудени да внасят скъпа едра дървесина.

На научната конференция са поканени различни участници – производители на мебели от цялата страна, представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, народни представители и научни работници и специалисти, за да могат да дискутират проблема с недостига на дървесина.

Снимка: БТА