Новини
МЕБЕЛНИЯТ ГИГАНТ ИКЕА В ТЪРСЕНЕ НА НОВИ ПАРТНЬОРИ У НАС
08.03.2016

Световният лидер ИКЕА планира да увеличи доставките си от родните производители на мебели. По повод нарасналия интерес за сътрудничество с българските фирми, от страна на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, съвместно с Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост /БКДМП/ и ИКЕА организираха на Конференция „Нови перспективи пред износа на мебели, оборудване и интериор“, която се проведе на  4 февруари 2016 г., гр. София.

 

Събитието бе открито с приветствени слова от г-н Любен Петров, Заместник-министър на икономиката и доц. Георги Костов, Заместник-министър на земеделието и храните и г-жа Мариета Захариева, Изп. директор на ИАНМСП.

 

Мероприятието отбеляза засилен интерес от страна на бизнеса – над 150 представители на фирми от секторите:  производители на мебели, дървени играчки, домашен текстил и аксесоари за дома взеха участие.

 

възможността да се запознаят с условията и изискванията за сътрудничество, както и да почерпят добри практики от успешното партньорство между шведската верига и нейни настоящи доставчици.  

 

Г-жа Станислава Василева, ръководител на проекта „Развитие на бизнеса в България“ в ИКЕА, заяви че компанията възнамерява да увеличи продажбите си до 50 млрд. евро, което респективно означава, че ще има нужда от още доставчици. През януари 2015 г. основателят и собственик на веригата –  89-годишният г-н Ингвар Кампрад инициира проекта и с екип от мениджъри, в който влизат и двама от най-дългогодишните и талантливи дизайнери на ИКЕА, посети 15 фирми в страната – настоящи и потенциални доставчици на компанията.

 

Веригата купува продукти от български производители от 70-те години на миналия век. Най-старият доставчик е фирма "Средна гора" АД – Стара Загора, която произвежда столове за IKEA от юни 1979 г. Страната ни има силни позиции в доставката на изделия от дърво, метал, стъкло, керамика. Само през миналата година ИКЕА е сключила договори с 9 нови български фирми за 51 нови изделия. От тях се очаква да бъде реализиран оборот от 18-20 млн. евро.

 

Представителите на ИКЕА запознаха аудиторията с условията и изискванията за сътрудничество и отговориха на въпросите на българския бизнес.

 

Участниците в събитието успяха да почерпят добри практики от успешните партньорства между шведската верига и настоящи български доставчици.

 

Презентации от събитието:

 

IKEA_Presentation_Bulgaria_fair_v3.pdf

 

Purchasing_presentation_global.pdf