Новини
Мебелни и дървообработващи компании засадиха близо 17 000 дръвчета
10.04.2023

Близо 17 000 дръвчета бяха засадени от компаниите, които членуват в Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост. Инициативите са по повод Седмицата на гората, която се отбелязва в началото на април месец. Стотици доброволци – служители във фирмите от двата сектора, се включиха в мащабни зелени кампании в Пловдив, Варна, Бургас, Павел Баня, Пазарджик, Габрово и др.

Още през март 2023 г. стартира подготовката по зелената кампания на „Кастамону България“. Над 2000 акации бяха залесени върху собствен парцел с площ от 4,5 декара в землището на с. Горно Сахране, община Павел баня, като преди това почвата бе обработена с помощта на специализирана тежка техника. Около 14 000 тополови фиданки бяха залесени през март в близост до Пловдив, където фирмата стопанисва тополови култури от 2019 г. на площ от 900 декара. На терен в района на предприятието бе създадена  и специална зелена зона, на която служителите засадиха 30 фиданки от вида кедър. Тя ще служи като кът за отдих и ще дава пример за отговорно отношение към природата.

Доброволци от „Кроношпан“  засадиха 180 дръвчета в землището на село Полски извор, съвместно с представители на община Камен и Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП). Фиданките бяха подбрани така, че не само да допринасят за благоприятно въздействие върху климата, но и да защитават селото от евентуални наводнения. Събитието е част от инициативата на фондация Кроношпан за засаждане на 1 000 000 дръвчета годишно по целия свят, както и в подкрепа на програмата на ЕС за засаждане на 3 милиарда дръвчета в Европа до 2030 г.

Над 200 фиданки – ясен, липа, акация залесиха в Пазарджик като част от инициативата на Планинско спасяване и Мебелни фабрики „Колорадо“. В акцията участваха не само възрастни, но и деца на служители от фирмата, като идеята бе да се възпитава добро отношение у младите хора към опазване на околната среда. Пак към създаването на устойчиви ценности в бъдещото младо поколение бе насочена и кампанията във Варна, която премина под мотото „Създаваме и възпитаваме“, където в детска градина „Карамфилче“ бяха засадени 25 дръвчета от представители на МОС  Роботикс.

Към подобряване на зеления облик на Габрово бе насочена и локалната инициатива по засаждане на 12 дръвчета, в която се включиха представители на „Фореста-мебели и интериори“ и Община Габрово. Те залесиха японска вишна, шестил, амброво дърво, декоративен глог, явор с идеята да насърчат и останалите жители да се грижат за природата и града, а също така и да покажат своя сериозен ангажимент по възстановяването на природните ресурси.

Масово залесяване на градските улици и в Пловдив бе организирано през изминалата седмица. Зелената инициатива, организирана от „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Общинско предприятие „Градини и паркове“ бе подкрепена от ТЕД БЕД. Те засадиха 10 чинара, отделиха и часове доброволен труд, за да подпомогнат създаването на по-чист и зелен Пловдив.
Материалът е публикуван в сайта Actualno.