Новини
МЗХ и ИАГ стартират кампания по опазване на българската гора
09.12.2014

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви старта на съвместна кампания на Министерството и Изпълнителната агенцията по горите за опазване на българската гора.  Настоящата кампания е част от общия пакет мерки на МЗХ свързани с опазване на околната среда, заяви министърът по време на посещението си в разсадник за дръвчета, намиращ се на територията на Държавно горско стопанство – гр. Самоков. „До края на настоящата година  МЗХ ще внеси постановление в Министерски съвет, с което ще увеличи териториите на защитните гори в  страна с 5%. С тази мярка ще се ограничи сечта в повече от 17 500 ха, което е превантивно действие от страна на институциите в страната във връзка с наводненията, които ни сполетяха“, обяви министърът. 

Министър Танева, призова гражданите да се включат в обявената кампания за настъпващите празници, като изберат живи коледни дръвчета. В началото на новата 2015 година, ще организираме и проведем кампания по засаждане живите елхички, обяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Десислава Танева допълни, че Министерството ще покани официално в инициативата да се включат представителите на местната власт. На сайта на Министерството и Изпълнителната агенция в началото на седмицата ще бъдат обявени местата, от които ще могат да се закупуват дръвчета. „Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета, от страна на търговците към държавните горски и ловни стопанства- общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9 000 живи елхички“, каза Танева. По думите й, след въвеждане на задължителната маркировка (контролни пластини) от 2013 година има увеличение с повече от 4 пъти на потреблението на отсечени коледни дръвчета. Зам.-министър Костов съобщи, че през 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общински територии, като за 2012 година този брой е едва 14 024 броя. „Това доказва положителни резултати и ефективността от въвеждане на новия начин на маркиране.Нашата цел е да се ограничи до минимум незаконното придобиване на дръвчета и затова  апелираме към гражданите да си закупуват елхички с маркировка“, посочи Десислава Танева. 

Коледните дръвчета, тази година ще бъдат с жълта овална пластина, която се поставя между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото. За настоящата година заявените контролни пластини от ИАГ са 100 000 броя.

 

Източник: МЗХ

 

Тагове: МЗХ, ИАГ, гори, опазване