Новини
Министерство на икономиката пуска 19 най-често ползвани услуги безплатно
11.08.2017

19 от най-често ползваните платени услуги на Патентното ведомство вече ще се предоставят безплатно, съобщиха от Министерството на икономиката.

 

 

Това са част от предприетите мерки от правителството за редуциране на административната тежест. В "Държавен вестник" е публикуван новият ценоразпис на услугите.

 

 

Една трета от общия брой на административните услуги, които се предоставят на бизнеса и гражданите по ценоразпис, вече са безплатни. В останалите 44 случая цените са значително намалени.

 

 

Цената за проучвания за изобретения се намалява наполовина, ако заявителите са малки предприятия по смисъла на закона, държавни или общински училища, държавни висши училища, академични научноизследователски организации на бюджетна издръжка или изобретатели, вписани в държавния регистър на патентите или на полезните модели.

 

 

Въведен е нов критерий, според който всички цени за административни услуги, събирани съгласно посочения ценоразпис, ще бъдат намалени с още 10% при подаване на заявлението онлайн. Сроковете за предоставяне на някои от услугите също са намалени.

 

 

Списък с услугите, които ще се предоставят безплатно от Министерството на икономиката, може да видите ТУК.

 

 

Източник: www.clubz.bg