Новини
Над 2500 души посетиха изложбата за съвременен български дизайн
05.04.2023

Около 2500 от посетителите на мебелното изложение ЕКСПОМЕБЕЛ и АРХИТЕКТУРНОРНО-СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА от 29 март до 1 април разгледаха изложбата, разположена на сцената в централното фоайе на Интер Експо Център „Български дизайн 21 век – форма и функция“. Организатори са MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с творчески колектив „Комплект“ и със съдействието на Интер Експо Център.

Изложбата показа 22 продукта на 17 съвременни български дизайнери и студиа, пет от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов за американската компания Humanscale, иновативният полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев. Другите два продукта с Red Dot са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детският стол-клатушка LUMI за Playground energy и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Експозицията от продукти от различни сфери на бита бе представена на площ от 55 кв. метра на ключово място в изложбения център – в централното фоайе пред входовете към зали 1, 2, 3 и 4. Посетителите получаваха листове с описанието на всички включени в изложбата продукти, техните дизайнери, производители, годината на създаване и получени награди. Информацията бе представена и на модерни двусекционни мултимедийни дисплеи на simusca чрез видео, снимки и подробно описание на български и английски. Почти през цялото време на изложбата на място присъстваха някои от авторите, които разказваха за своята работа.

Изложбата постави началото на поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Показаните обекти са част от включените в първата книга за съвременен български продуктов дизайн през 21 век на издателство Бисмар, която предстои да излезе скоро.

Посетителите на изложбата имаха възможност да участват в онлайн анкета. Резултатите от нея сочат, че близо 90% от тях я одобряват и са доволни от селекцията и разнообразието на продуктите. Най-голям е делът на анкетираните, които се интересуват от иновативни материали и технологии, следвани от проектиране на пространства, индустриален дизайн и дизайн на границата с изкуството. 79,4% изразяват мнение, че съвременният български продуктов дизайн трябва да бъде по-активно популяризиран у нас и в чужбина. На случаен принцип ще бъдат избрани пет от попълнилите анкетата и ще получат по една книга за съвременния български дизайн, а един – входен билет за следващото издание на фестивала „Мелба“.