Новини
Намаляването на европейското производство на сурови материали води до недостиг на блокове пяна
20.10.2022

Недостигът на TDI (толуен диизоцианат) – един от основните сурови материали, използвани при производството на гъвкава полиуретанова пяна – отново усложнява доставките до пазарите на тапицирана мебел и матраци в цяла Европа.

За няколко поредни седмици през септември, нито една от трите производствени фабрики за толуен диизоцианат в Европа не работеше поради ред причини, съобщават водещи европейски търговски медии. Въпреки че някои от тях започнаха отново да произвеждат с нисък капацитет, TDI в момента се внася основно от Азия и САЩ. Предвид това, че вносът не компенсира в по-голямата си част местното производство, повечето производители на пяна съобщават за проблем с недостатъчни доставки и невъзможност за изпълнение на задължения към клиентите си. Също така, високите транспортни разходи за внос от трети страни означават, че цените на TDI в Европа са значително по-високи от тези в САЩ и Азия, и може да стигнат рекордно високите нива от април-май 2022.

Поради турбулентната ситуация на международно ниво, е трудно да се направят прогнози, очакването е доставките да бъдат улеснени към края на годината,  като все още се наблюдава необходимост от големите количества внос за пазара. Успоредно с това цените вероятно ще продължат да се покачват в краткосрочен план.