Новини
Намаляване на производството на твърда дървесина прогнозират международни експерти
06.12.2022

От Европейската организацията на дъскорезната индустрия (EOS) очакват намаляване на производството на твърда дървесина от почти 3% през 2022 г. след двуцифреното увеличение през 2021 г. Данните бяха изнесени по време на Международна конференция за твърда дървесина, която се проведе миналия месец в Лион, Франция. На събитието се събраха над 100 търговци, експерти и водещи лица в индустрията, за да обсъдят пазарни тенденции, а също и недостига на суровини, породен от износа към Китай, и въздействието от високите цени за енергия заради войната в Украйна.

След успешната 2021 г. и успешната първа половина на 2022 г., търсенето на твърда дървесина намалява през последните месеци и производството се адаптира към по-ниските продажби, както в Европа, така и в чуждите пазари. Според експертите ситуацията е много тежка поради високите цени на енергията, особено що се отнася за по-енергоинтензивния сектор на обработването на бук. Високите нива на инфлация и увеличението в лихвите за ипотеки от своят страна са довели до сериозен спад в търсенето на нови продукти. Запасите в дъскорезните предприятия са значителни и много производители очакват следващите няколко месеца да са трудни. Сложната ситуация е допълнително влошена от увеличен износ на дъбови дънери към Азия и Китай.

По време на събитието бе акцентирано върху проблема с износа на дъбови дънери и  необходимостта от  спешни мерки за справяне с този експорт на важни суровини, които би трябвало да се обработват в Европа. David Chavot, директор на Margaritelli Fountains, заяви, че 30% от дъбовата дървесина, добита във Франция, се изнася за Азия. Ad Wesselink от Европейската федерация за търговия с дървесина (ETTF) сподели притеснението си за липсващи 22 000 тона дъб заради спирането на доставките от Русия и Беларус. Но успоредно с това отбеляза увеличаващата се употреба и значение на дървесината като устойчив строителен материал.

Европейският пазар за паркети отбеляза успех през 2021 г. с 6,2% увеличение, но през 2022 г. се наблюдава спад.  Производителите искат от ЕС да ограничи износа на твърда дървесина към трети страни, за да се облекчи недостигът на суровини. Очаква се спадът в индустрията с паркети и мебели да продължи и през 2023 г.

Според експертите индустрията има нужда от нови пазари и възможности: някои видове твърда дървесина остават неизползван ресурс и горите могат да предоставят задоволителни количества. Предвид това, изследвания и развитие в тази посока ще са ключов фактор за сектора в идните години.