Новини
НАП ще издава онлайн документи за задължения към бюджета
06.11.2014

Националната агенция за приходите (НАП) ще подава онлайн информация за граждани и фирми дали имат задължения към бюджета. Това ще намали с 1 милион документите, които издава агенцията, и може да спести по 7,3 млн. лв. годишно на бизнеса и гражданите, като едновременно с това бъдат спасени 90 дървета, съобщават от НАП

Годишно НАП издава повече от 1 милион удостоверения за наличие или липса на задължения, които в по-голямата си част служат за информация пред други държавни органи (например изискване за сключване на договор при участие в процедури по Закона за обществените поръчки или при искане за кредит). Издаването на удостоверението на хартия е свързано с минимум едно посещение до офис на Агенцията, а когато данъкоплатецът няма електронен подпис, за да го заяви по интернет – и с две.

Новата електронната услуга, която вече функционира дава възможност на държавните институции директно, по електронен път, да получат информация от НАП за това дали фирма или гражданин има или няма задължения към бюджета. Така тази информация може да не се изисква от клиента на хартия. За дастане възможно това при всички държавни, общински или банкови институции са необходимизаконодателни промени така че електронно получената информация да е равносилна на тази, отпечатанана хартиен носител.

Софтуерът не посочва други подробности, като например размер или вид на дълга, ако фирмата има задължения, защото тази информация е конфиденциална по закон, уточнява пресцентърът на НАП.

Източник: Pariteni.bg

Тагове: НАП, бюджет