Новини
Николай Скачков: Мотивацията да учиш и да се развиваш се изгражда първо в семейството и после в училището
12.07.2023

Николай Скачков е второ поколение в мебелната промишленост. Влиза в производството, за да се запознае в фабриката още като 15-годишен. Впоследствие учи и се развива, за да заеме днес позицията търговски директор в Мебелор.  

 Как  започна вашият път в професията и в бизнеса?

Във фирмата съм вече от 10 години. Започнах в производстото и по-конкретно работех в монтажа от 12 клас. Летните ваканции също прекарвах във фабриката. Пътувах с баща ми при посещения на панаири в Германия, за да превеждам от немски език. Така навлизах в дълбочината на това какво представлява мебелния бранш. Учех за материалите, машините, технологиите. Сега вече работя като търговски директор .

Браншовете дървообработване и мебелна промишленост са традиционни за България, но напоследък не са популярни сред младите хора. Вие защо избрахте да се развивате точно в тази индустрия?

Мисля, че е логично да продължа създаденото от баща ми. Освен това изпитвам силен интерес да се развивам в тази посока. Имам много идеи и баща ми ги споделя. Срещам много други млади хора на моята възраст, които поемат  създаденото от техните родители и се развиват успешно.

Имаха ли влияние върху избора Ви вашите родители?

Естествено, че имаха, но бих казал само в положителна посока. На практика аз израснах с фирмата. Бил съм  на 1 година, когато баща ми е създал бизнеса. Така израствахме заедно с компанията и сега смело мога да кажа, че за мен няма изненади и неизвестни в бранша.

Какви са първите спомени от досега с бизнеса и производството, на колко години бяхте когато стъпихте за първи път във фабрика?

На практика прекарвах лятото във фабриката от 15-годишен.

Трудно ли е да си втора генерация в бизнеса и какви са предизвикателствата?

В никакъв случай не бих казал, че е трудно. Напротив – имаш база, на която да стъпиш и да надграждаш.

Какви уроци научихте от родителите си, които няма да забравите и спазвате?

Много важен урок – никога не бързай да взимаш прибързано решение. Първо помисли и тогава реши.

Имаше ли неща в управлението на бизнеса, които се опитахте да промените?

В управлението решава баща ми, но винаги се консултира с мен. Нямам претенции да му отнемам това право, което е извоювано за 30 години.

Защо младите хора избягват да работят в сектора и защо им се струва непривлекателен за развитие? Как трябва да се промени това според вас?

Съдейки по младите хора, които идват при нас от техникума – липсва им мотивация. Тя се изгражда първо в семейството, а след това в училище. Там са причините