Новини
Нови 40 млн. евро за малките и средните предприятия
21.02.2017

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха споразумение, с което се осигуряват допълнителни 40 млн. евро финансиране за малките и средни предприятия в България, съобщиха от Европейската комисия.

 

Средствата са по програма "Косме" (COSME) на Европейската комисия и се осигуряват с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на Плана "Юнкер".

 

ЕИФ осигурява гаранционна линия в размер на 20 млн. евро, с която НГФ ще подкрепи финансиране за 40 млн. евро към малките и средните фирми в България, които изпитват затруднения при осигуряване на изискваните обезпечения. Очакванията са през следващите три години от споразумението да се възползват 330 компании у нас.

 

"Подкрепата за малките и средни компании е от изключително значение за европейските икономики. Горещо приветствам това ново споразумение, сключено в рамките на ЕФСИ, от което ще се възползват 330 български малки и средни фирми в цялата страна", заяви главният изпълнителен директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт.

 

"Косме" (COSME) е програма на ЕС за конкурентоспособност на малките и средните предприятия за периода 2014-2020 г. с общ бюджет 2.3 млрд. евро. Минимум 60% от тези пари трябва да бъдат насочени към подобряване на достъпа до финансиране за МСП в Европа посредством два финансови инструмента.

 

Източник: Медиапул